Kannabis ei tule lähivuosina kauppoihin Suomessa

Maailman ensimmäiset valtion luvalla toimivat marihuanakaupat avasivat ovensa vuoden vaihteessa Coloradossa Yhdysvalloissa.

Colorado on ensimmäinen osavaltio, joka on avannut kannabiksen jälleenmyynnin viihdekäyttöön lupineen ja veroineen erityisesti sitä varten säädellyissä kaupoissa alkoholiliikkeiden tapaan.

Poliittisesti melko vapaamielinen Colorado muistuttaa asukasluvultaan ja pinta-alaltaan Suomea eikä sen ilmastokaan poikkea kovin paljon suomalaisesta.

Suomessa kannabiksen kasvattaminen huumausainekäyttöön sekä sen hallussapito, maahantuonti, myynti, levitys ja käyttö on kiellettyä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n tutkimusprofessorin Pekka Hakkaraisen mielestä ei ole näköpiirissä, että kannabis tulisi Coloradon tapaan lähivuosina Suomen kauppoihin.

- Coloradon marihuanakauppaa seurataan kuitenkin maailmalla tarkasti. Suomellahan on aika tiukka kanta marihuanan myynnin suhteen, joten se tuskin muuttuu lähivuosina. Suomi on mukana kansainvälisissä huumesopimuksissa, jotka estävät kaupan. Säädellyn kannabiskaupan perustaminen vaatisi lainmuutoksen.

YK:n huumausaineita koskevan yleissopimuksen mukaan kannabiksen valmistus eli kasvatus huumausaineena käytettäväksi onkin kielletty kaikkialla Euroopassa. Euroopassa lainsäädäntö vaihtelee merkittävästi jäsenmaiden välillä. Ruotsissa noudatetaan tiukasti kriminalisoivaa lainsäädäntöä, kun taas Alankomaissa sallitaan kannabiksen myynti valvotuissa oloissa.

Uruguayssa kannabiksen käyttö ja hallussapito omaa käyttöä varten ei ole laitonta, mutta kasvatus ja myyminen ovat. Pohjois-Koreassa sen sijaan kannabiksen käyttö, kasvatus ja myynti on laillista, sillä sitä pidetään tupakan kaltaisena tuotteena.

Kannabista käytetään yhä enemmän

Nuorten aikuisten kannabiksen käyttö on Suomessa lisääntynyt, sanoo tutkimusprofessori Hakkarainen.

- Vaikka suomalaiset polttavatkin kannabistuotteita yhä enemmän, niin Suomessa on vähemmän kannabiksen käyttäjiä kuin mitä oli Coloradossa ennen kaupan vapautumista. THL:n tutkimusten mukaan 17 prosenttia suomalaisista ilmoitti vuonna 2010 kokeilleensa ainakin kerran elämässään kannabista. Suurin osa heistä ei kuitenkaan jatkanut käyttöä.

Kannabiksen tuotanto ja myynti ovat kasvavaa liiketoimintaa. Poliisin mukaan viljelmien koko on laajentunut ja esimerkiksi Helsingissä se on muuttunut ammattimaiseksi. Jos kannabis laillistettaisiin Suomessa, niin alussa siihen tutustuisi moni pelkästään uutuudenviehätyksen takia. Coloradossa kannabiksen myynnin säädellyissä kaupoissa ajatellaan estävän pimeän kaupan.

- Samalla tavalla kävisi todennäköisesti myös Suomessa eli kannabiksen katukauppa loppuisi. Valtio saisi veroja, mutta jos käyttö yleistyisi myös haitat lisääntyisivät, kertoo Hakkarainen.

Kannabisturismi lisääntyisi

Kannabiskaupat ovat houkutelleet Coloradoon lisää turisteja.

- Jos kannabiskauppaa käytäisiin Suomessa, niin tietynlainen turismi lisääntyisi eli Suomeen matkustettaisiin vartavasten ostamaan nimenomaan kannabistuotteita. Varsinkin naapurimaista saattaisi virrata ostajia kaupoille.

Coloradon lakien mukaan osavaltion asukkaat saavat ostaa itselleen yhden unssin eli noin 28 grammaa kannabista. Osavaltion ulkopuoliset ihmiset saavat hankkia yhden neljäsosan tästä, ja se on käytettävä osavaltion rajojen sisällä. Kannabiskasvien kasvatus on rajoitettu kuuteen kasviin kerrallaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat