Mainos

Kanerva kiistää saaneensa lahjuksia

Kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) kiistää hänelle luetut syytteet törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kanervan asianajaja Matti Manner totesi tänään Helsingin käräjäoikeudessa, että Kanerva ei ole vastaanottanut etuuksia liikemiehiltä toimiessaan Varsinais-Suomen liitossa. Syytteelle virkavelvollisuuden rikkomisesta ei ole Mannerin mukaan perusteita, sillä Kanerva ei ole asianajajansa mukaan esteellisenä osallistunut maakuntahallituksen päätöksentekoon.

Syyttäjän mukaan Kanerva on voinut asemansa puolesta vaikuttaa maakuntakaavan ja sitä kautta uusien kauppakeskusten sijoittumiseen alueelle. Oikeudessa punnitaan sitä, olivatko liikemiesten Kanervalle antama vaalituki ja 60-vuotispäivien sponsorointi lahjontaa vai poliittista tukea.

- Vastaajat eivät ole pyytäneet lupaa edistämään heidän yksityisiä intressejä tai hankkeitaan. He eivät ole pyrkineet vaikuttamaan Kanervaan, asianajaja Matti Manner vastasi syyttäjän syytteeseen.

- Kanervan tukiyhdistys ja ystäväjoukko ovat vuonna 2008 halunneet järjestää ulkoministerille syntymäpäiväjuhlat myös Helsingissä. Ja nyt on syyte, että on tapahtunut lahjus. Kanerva sattui olemaan Varsinais-Suomen maakuntahallituksen jäsenenä, asianajaja Manner jatkoi.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe korostaa, että kyse ei ole vain yksittäisistä hankkeista vaan punnittavana on toimintamahdollisuus yleisesti.

- Ei väitetäkään, ovatko [Kanervan saamat] edut vaikuttaneet, vaan että ne ovat olleet omiaan vaikuttamaan.

Lahjuksen antamisesta ovat syytteessä entiset Nova-johtajat Arto Merisalo ja Tapani Yli-Saunamäki sekä liikemiehet Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen. Myös he kiistävät syyllisyytensä.

- Kyse on normaalista poliittisesta tukitoiminnasta, joka on tavanomaista ja sallittua. Kyse ei ole edes taloudellisesti normaalista poikkeavista summista. Hankkeilla ei syy-yhteyttä Kanervan toimintaan tai tähän syytteeseen lahjontarikokseen, totesi Arto Merisalin asianajaja Harri Vento.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.