Kanariansaarten voimakas hiekkamyrsky haittaa ihmisten arkea – jo vuosia talvet Kanarialla viettänyt Merja ei ole ennen kokenut vastaavaa: "Tällaista myrskyä ei ole ollut"

Suomalaisten suosikkilomakohteeseen Kanariansaarille on iskenyt hiekkamyrsky, joka haittaa sekä turistien lomailua, lentoliikennettä että tavallisten ihmisten arkea.

Calimaksi kutsuttu tuuli kuljettaa talvisin Saharan aavikolta hiekkaan Kanariansaarille. Se on ihan tavallista, mutta nyt valloillaan oleva hiekkamyrsky ei ole aivan perinteinen, vaan sen vuoksi on jouduttu perumaan lentoja ja se on sotkenut monien ihmisten lomasuunnitelmat.

Kovempi myrsky kuin aiemmin

Suomalainen Merja on asunut puolisonsa kanssa talvet Kanariansaarilla jo noin kymmenen vuoden ajan.

– Calimaahan on joka talvi, mutta tämmöistä myrskyä ei kyllä ole ollut meidän aikana. Pienempää tuulta ja lyhytkestoisempia ollut useitakin, mutta tällaista ei ole ollut, Merja kertoo.

Merjan mukaan myös muut alueella olevat ihmiset ovat samaa mieltä siitä, että yhtä kovaa mylläkkää ei ole ennen ollut.

Ovet ja ikkunat paukkuvat myrskyn voimasta

Puerto Ricossa tälläkin hetkellä oleva Merja kertoo, että heidän asuntonsa ikkunat ja ovet ovat paukkuneet taukoamatta. Yöllä metakka oli niin kova, että unta ei saanut ollenkaan.

Myrsky on aiheuttanut heille myös konkreettista haittaa, sillä seinällä ollut sadevesiputki tuli rytäkässä alas.

– Myrsky todellakin jatkuu vaan, ja vähillä yöunilla tässä mennään.

– Täytyy pysyä sisätiloissa, koska tuntee hengityksessään jo sisällä, että hiekkaa tulee henkeen. Astmaatikot kyllä kärsivät kovastikin, hän huomauttaa.

"Toivotaan, että menee nopeasti ohi"

Nyt Merja yrittää parhaansa mukaan siivoilla asunnon ovien sisäpuolelle kertyneitä enimpiä hiekkoja pois, ettei kaikki kerääntyisi hengitykseen ja keuhkoihin.

– Toivotaan, että parin päivän päästä helpottaa. Joku on joskus sanonut, että calima kestää kolme päivää. Usein se on pitänyt paikkansa, mutta nyt on sen verran kovempi meteli, että en tiedä meneekö kolmessa päivässä ohi, hän toteaa.

– Onneksi meillä on lento koti-Suomeen vasta maaliskuun lopulla, niin ehtii ilmakin selkenemään, hän hymähtää.

Norwegianin koneita hiekkamyrskyn silmässä

Useat suomalaiset ovat tällä hetkellä epätietoisuuden vallassa Kanariansaarilla, sillä lomamatkalaisilla ei ole tietoa lentojensa aikatauluista.

Lentoyhtiö Norwegianin lentoja on peruttu, sillä hiekkamyrskyn keskellä seisoneille koneille on tehtävä turvallisuuden vuoksi teknisiä tarkistuksia.

– Kun nämä tarkastukset on tehty ja koneille on annettu lentolupa, lähdemme Kanariansaarilta matkustajien kanssa ja palautamme heidät Pohjoismaihin, Norwegianin lehdistövastaava Andreas Hjornholm kertoo STT:lle.

Norwegianin paluulentoja Helsinkiin on peruuntunut jo ainakin kolme. Lisäksi ainakin yksi Finnairin operoima lento myöhästyi ja toinen myöhästyy myrskyn vuoksi.

Hetkellisesti suljettuna ollut Gran Canarian lentokenttä on nyt virallisesti avautunut, mutta sääennusteet ovat edelleen erittäin huonoja ja tilanteet vaihtuvat nopeasti. 

Lue myös:

    Uusimmat