Ylioppilaskunnan Laulajien veretseisauttava musiikkivideo on saanut ihmiset itkemään aamukahvien äärellä – "Gösta olisi varmasti hymyillyt"

5:41
Tuleeko sinulla tippa linssiin? Katso somehitiksi muodostunut musiikkivideo yläpuolelta.

Ylioppilaskunnan Laulajat nousivat viikonloppuna todelliseksi somehitiksi, kun Youtubessa julkaistiin kuoron versioimasta Leevi & The Leavings -hitistä näyttävä musiikkivideo.

Kohta jo 200 000 katsomiskerran rajapyykkiä (12.10.2020) hätyyttelevän musiikkivideon ohjaaja Heikki Slåen kertoo olevansa häkeltynyt palautteesta, mitä teos on tähän mennessä kerännyt.

– On oltu hirmu onnellisia ja kiitollisia kaikesta palautteesta. Ihmiset ovat kirjoittaneet someen liikuttuneensa ja itkeneensä aamukahvin ääressä. Sitä Ylioppilaskunnan Laulajat ja me elokuvantekijät halutana tehdä, Slåen kertoo MTV Uutisille.

"Mä menin ihan pois tolaltani Oodi-kirjastossa"

Leevi & The Leavingsin vuonna 1986 julkaistu Pohjois-Karjala on kappaleena ikivihreä ja se on noussut Suomessa vahvaan kulttimaineeseen. 

Slåen kuvailee niin ikään kappaletta legendaksi. Kun hän kuuli Ylioppilaskunnan Laulajien version kappaleesta, oli hän myyty.

Musiikkivideon tekeminen on ollut hänelle suuri kunnia.

– Muistan kun kuulin sovituksen, mä menin ihan pois tolaltani Oodi-kirjastossa. Meni sieluun ja syvyyksiin, niin kuin on varmasti monella muullakin mennyt. Käsikirjoitusta tehdessäni kuuntelin sitä uudelleen ja uudelleen. Mietin mielikuvia ja tunteita.

Pohjois-Karjalaa ei kuvattu Pohjois-Karjalassa

Musiikkivideolla samoillaan maalaismaisemassa, johon kuuluu muun muassa metsiä, soita, huoltoasemia ja peltoja. Videolla esiintyymonikymmenpäinen mieskuoroporukka, joka laulaa videolla tunteella vaihtelevissa lokaatioissa.

Mikään näistä lokaatioista ei kuitenkaan sijoitu itsessään Pohjois-Karjalaan, vaan sitä on kuvattu esimerkiksi Sipoossa, Inkoossa ja Torronsuolla. Valinta on saanut osan katsojista hämilleen.

Miksi videota ei sitten kuvattu siellä, minne kappale sijoittuu? 

Slåenin mukaan Pohjois-Karjala itsessään edustaa paljon muutakin kuin pelkkää paikkaa.

– Pohjois-Karjala on käsikirjoittajan ja ohjaajan tulkinnassa myös symboli, ollaan abstraktimmalla tasolla. Pohjois-Karjala voi olla mikä tahansa paikka Suomessa.

Slåen ymmärtää ihmisten ihmetyksen, mutta haluaa myös kertoa, että elokuvan tekemisessä monet kohtaukset on kuvattu eri paikoissa, kun missä ne todellisuudessa ovat.

– Ymmärrän, että osa katsojista tarttui siihen ja varmasti tuntuu oudolta kun tunnistaa ne maisemat. Meille ei ollut kuitenkaan missään vaiheessa ehdottoman tärkeää mennä Pohjois-Karjalaan. Menimme sinne, minne annetulle budjetilla pääsimme. Kaikki tällaiset asiat myös vaikuttavat.

"Göstä olisi varmasti hymyillyt"

Slåen uskoo, että alkuperäiskappaleen säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut Gösta Sundqvist olisi varmasti ollut Ylioppilaskunnan Laulajien versiosta tyytyväinen.

– Kyllä mä uskon, että olisi ollut otettu siitä, että hänen tuottamaa taidetta versioidaan tällä tavoin. Göstä olisi varmasti hymyillyt, että sellaista sitten teitte pojat.

Katso mielettömät katsojamäärät kerännyt musiikkivideo yläpuolelta.


Korjaus 12.10. klo 19.05: Ylioppilaskunnan Laulajien kirjoitusasu korjattu oikeaan muotoon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja