Kanadalaismies tuomittiin Kiinassa kuolemaan huumeiden salakuljetuksesta, aiempi vankeustuomio katsottiin liian lieväksi

Kiinalainen tuomioistuin on langettanut kanadalaiselle 36-vuotiaalle miehelle kuolemantuomion huumeiden salakuljetuksesta.

Alun perin mies sai marraskuussa 15 vuoden vankeustuomion, mutta sitä pidettiin liian lievänä.

Kuolemantuomio julistettiin vain päivän kestäneen uuden oikeudenkäynnin jälkeen. Sen aikana mies vakuutti syyttömyyttään. Hänellä on puolitoista viikkoa aikaa valittaa tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

36-vuotias mies pidätettiin vuonna 2014. Kiinalaisviranomaisten mukaan hänellä oli avainrooli kansainvälisessä huumeiden salakuljetusryhmässä.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau on ilmaissut äärimmäisen huolensa kanadalaismiehen kuolemantuomiosta. Trudeaun mukaan kyse on "mielivaltaisesta" tuomiosta.

Kuolemantuomion julistaminen on jälleen yksi vaihe Kiinan ja Kanadan huonontuneiden suhteiden kehityksessä. Kierre alkoi, kun teknologiayhtiö Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin joulukuun alkupuolella Kanadassa Yhdysvaltain viranomaisten pyynnöstä. Yhdysvallat on myös pyytänyt hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin. Talousjohtaja on Yhdysvaltain mukaan kiertänyt Iranin vastaisia pakotteita. 

Lue myös:

    Uusimmat