Kampaajat ihmettelevät itsenäisyyspäivän poikkeuslupamaksua: Pöyristyttävä summa

Jos kampaaja haluaa tehdä asiakkaalleen juhlakampauksen tänä itsenäisyyspäivänä, hän joutuu pulittamaan aluehallintovirastolle 200 euroa. Osa kampaajista ei saa summaa maksetuksi edes koko päivän tietesteillä.

Samaan aikaan, kun Linnan juhlille kutsun saaneet etsivät juhlapukuja ja miettivät juhlakampauksen tyyliä, kampaamoyrittäjät tuskailevat toisenlaisen pulman äärellä: kannattaako kampaamo pitää itsenäisyyspäivänä ylipäätään auki vai tuleeko kannattavammaksi kieltäytyä töistä.

Kampaamoyrittäjät joutuvat anomaan aluehallintovirastolta vuosittain poikkeusluvan, jos he haluavat pitää kampaamonsa auki itsenäisyyspäivänä.

Virastolle suoritettava poikkeuslupamaksu on tänä vuonna 200 euroa. Viime vuonna summa oli 120 euroa ja sitä ennen 80 euroa.

”Posketon hinta”

Parturi-kampaamoalan yrittäjien toimialajärjestön, Suomen Hiusyrittäjät ry:n puheenjohtaja Monica Paavilainen luonnehtii maksua poskettomaksi.

– Mitä lie lainlaatija ajatellut ja missä on älli ollut lakia alun perin suunniteltaessa, Paavilainen ihmettelee.

– Ehkä lainsäätäjä kuvittelee, että kampaaja tekee päivän aikana paljon kampauksia eikä siinä yksi 200 euron maksu paljon tunnu. Ei se kuitenkaan ihan niin mene. Voi olla, että kampaaja tekee vain yhden työn. Toisaalta yhdestä kampauksesta ei voi asiakkaaltakaan vaatia hirveän isoja summia. Kulurakenne ei ole siinä tilanteessa millään tavalla järkevä.

Vaikka maksu olisi pienempikin, se on Paavilaisen mukaan turha ja järjetön.

– Viime vuonna eräs yhden kampauksen presidentin juhliin tehnyt tamperelaiskampaaja sanoi, että tällä kertaa sai maksaa siitä, että sai tehdä töitä. Bisnekseksi sitä ei voi enää kutsua, Paavilainen huomauttaa.

– Kaiken työn pitää olla kannattavaa. On iso prosessi hakea lupaa ja myös käsitellä sitä. Se ei ole kohtuuhintaista kenellekään. Ja maksaako vaivaa yhden päivän ja muutaman luvan takia tällainen ruljanssi ympäri valtakuntaa.

Aina lupa ei ehdi tulla ajoissa

Aina lupaa ei ehdi saada ennen juhlapäivää. Etenkin Linnan juhlien kutsut tulevat myöhään ja monelle yllätyksenä. Myös kampaajaa siis päästään varaamaan myöhään.

– Minulla itselläni olisi ollut tänä vuonna 3 kampausta tehtävänä itsenäisyyspäivänä. Kyselyt tulivat kuitenkin niin myöhään, että en ehtinyt hakea lupaa. Joskus on voinut jo ehtiä luvata asiakkaalle kampauksen, mutta ei saakaan lupaa ajoissa. Pitääkö silloin vain rikkoa lakia?

Hattara päässä Linnaan?

Tänä vuonna moni kampaamo pitää mieluummin ovensa kiinni itsenäisyyspäivänä kuin hakee 200 euron poikkeuslupaa.

Paavilainen arvio, että niin Linnassakuin muissakin itsenäisyyspäivän juhlissa nähtäneen myös tavallista enemmän ”yliyön” kampauksia.

– Itsenäisyyspäivä on lauantaina, ja jotkut kampaajat ovat luvanneet tehdä nutturan valmiiksi perjantaina. Sitten vain joutuu nukkumaan kampaus päässään yön ja menemään sen näköisenä juhlimaan.

Toisaalta jotkut yrittäjät hoitavat asiakkaat heidän kotonaan siitä enempää numeroa tekemättä – ja maksua maksamatta.

– Koko ajan puhutaan harmaasta taloudesta, eli kannustetaanko tässä nyt siihen, että me lähdemme sankoin joukoin yksityishenkilönä palvelemaan asiakkaita. Se kuulostaa vielä hullummalta, Paavilainen tuohtuu.

Poikkeusmaksu perustuu lakiin

Kampaamoiden poikkeuslupamaksu perustuu valtioneuvoston asetukseen aluehallintoviraston maksuista.

Kyseisessä asetuksessa on yli 100 erilaista palveluntuottajalupamaksua.

Joukossa on kampaamoiden poikkeusluvan lisäksi niin sellutehtaan ympäristölupaa, eläinkuljettajalupaa kuin esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajalupaa.

Kampaaja pulittaa 200 euroa, tavaratalo 450 euroa

Lapin aluehallintovirastosta kerrotaan, että parturi- ja kampaamoliikkeiden, pienkauppojen ja muiden ”merkitykseltään vähäisten” juhlapyhälle myönnettävien poikkeuslupien suoritusmaksu on 200 euroa. Ryhmä- tai tavaratalotyyppisten liikkeiden poikkeuslupamaksu on 450 euroa. Useamman kuin yhden kunnan alueelle myönnettävän poikkeusluvan suoritemaksu on puolestaan 600 euroa.

Valtiovarainministeriön mukaan maksujen täytyy lain mukaan kattaa niiden käsittelyn aiheuttamat kustannukset, kuten palkkakulut ja toimitilakustannukset. Jos maksu ei kata kustannuksia, loppuosa jää veronmaksajien maksettavaksi.

Eduskunta halusi kampaajat mukaan poikkeusaikasääntelyyn

Parturiliikkeiden ja pienkauppojen poikkeusluvan maksu nostettiin tämän vuoden 2014 alusta 120 eurosta 200 euroon. Maksun korotuksen syynä oli se, että vähittäiskaupan ja parturiliikkeiden poikkeuslupien maksut – yhteensä tuloja kyseisen lain mukaisista poikkeusluvista oli noin 34 000 euroa – olivat voimakkaasti alikatteisia, eli niistä saatavilla tuloilla katettiin alle puolet kuluista. Nostolla parannetaan kustannusvastaavuutta.

Hallitus esitti aikanaan voimassa olevaa poikkeusaikalainsäädäntöä säädettäessä, että parturiliikkeiltä ei tällaista lupaa edellytettäisi, mutta eduskunnassa parturiliikkeet lisättiin mukaan poikkeusaikasääntelyn soveltamisalaan. 


Lue myös:

    Uusimmat