Kammottava tuplatörttöily poliisiauton edessä Helsingissä: Ensimmäiseltä sankarilta lähti kortti, mutta miksi Mersu-kuskia ei rangaistu?

Törkeä temppu Helsingissä poliisiauton edessä: Kortti pois ja 21 päiväsakkoa 0:21
Hengenvaarallinen temppu Helsingissä poliisiauton edessä: Kuskilta kortti pois ja kaupan päälle 21 päiväsakkoa!

Helsingin poliisi on ottanut aiempaa tiukemman linjan suojatierikkomuksiin. Ylikomisario julkaisi videon vaarallisesta tempusta, joka johti keskiviikkona kuljettajan ajo-oikeuden hyllyttämiseen.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein julkaisi torstaina Twitter-tilillään videon törkeästä suojatierikkomuksesta.

Poliisiauton kojelautakamera tallensi artikkelin yläpuolella olevalla videolla näkyvän vaaratilanteen keskiviikkona iltapäivällä Helsingin Vallilassa Sturenkadun ja Sammatintien risteyksessä. Paikassa on valo-ohjaamaton suojatie.

Videolla näkyy, kuinka kaksi autoa lähestyy suojatietä, jolla kulkee henkilö lastenvaunujen kanssa. Kummankaan auton kuljettaja ei hidasta vauhtiaan tien antamisesta puhumattakaan, vaan lastenvaunuja työntävän henkilön on itse pysähdyttävä päästäkseen tien yli.

Toista autoa ei ollut mahdollista pysäyttää

Pastersteinin mukaan ensimmäisenä ajaneen auton kuljettaja menetti ajokorttinsa ja sai maksettavakseen 21 päiväsakkoa. 2 500 euron nettotuloilla se tarkoittaisi lähes 800 euron sakkoa.

Takana ajaneen Mercedes-Benzin kuljettaja pääsi tällä kertaa kuin koira veräjästä, sillä hänen pysäyttämisensä ei ollut tilanteessa mahdollista, vaikka rike oli tasan sama.

– Lääkärikin leikkaa vain yhtä potilasta kerrallaan, Pasterstein sanoo partion todenneen hänelle jälkikäteen.

"Viimeistään nyt täytyy jokaisen kuljettajan ymmärtää..."

Pasterstein harmittelee MTV Uutisille, että vastaavia tilanteita tulee eteen tasaisin väliajoin.

– Olemme ottaneet Helsingissä vielä aikaisempaakin jämäkämmän otteen suojatiesääntöjen valvontaan. Viimeistään nyt täytyy jokaisen kuljettajan ymmärtää, että jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille, on annettava esteetön kulku, Pasterstein paaluttaa.

Aiempaa tiukempi linja on perua myös kesällä 2020 voimaan astuneesta uudesta tieliikennelaista, jossa todetaan yksiselitteisesti, että ajoneuvolla suojatietä lähestyttäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta.

Vaikeita paikkoja jalankulkijalle

Kyseinen suojatie Helsingin Vallilassa on Pastersteinin mukaan tunnetusti haastava tienylityspaikka, sillä autoliikenteen kaistoja on useita, ja lisäksi välissä menevät vielä raitiovaunukiskot. Pastersteinin oman arvion mukaan tämä suojatie yltääkin viiden haastavimman joukkoon Helsingissä.

Muitakin pahoja paikkoja on. Helsingin kantakaupungissa niitä löytyy Pastersteinin mukaan muun muassa Mannerheimintieltä, jossa valo-ohjaamattomia suojateitä on paikoissa, joissa jalankulkijoilla on ylitettävänä jopa kuusi kaistaa.

Poliisi suorittaa suojavalvontaa usein myös Itäkeskuksessa, jossa Turunlinnantien ylittävä suojatie on käytännössä takuuvarma paikka vastaaville rikkeille.

– Sielläkin on joka kerta aika paljon keissejä, ylikomisario sanoo.

Räikeä punaisia päin ajo tallentui videolle koulutiellä Helsingin keskustassa – katso tilanne tästä 0:23
KATSO MYÖS: Räikeä punaisia päin ajo tallentui videolle koulutiellä Helsingin keskustassa. Ensin suojatielle rynnisti kaivinkone ja reilusti myöhemmin pakettiauto.

Lue myös:

    Uusimmat