Kalliomäki: Stora-Enson kotimaiset vaihtoehdot tutkittiin ensin

Julkaistu 08.06.1998 19:17

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) kiistää jyrkästi käsitykset, että Enson yhdistymistä alan muihin kotimaisiin yrityksiin ei olisi selvitetty, ennen kuin sen ja ruotsalaisen Storan fuusiosta päätettiin. Kalliomäki selvitti asiasta käytyjä keskusteluja, kun eduskunta aloitti tänään Enson ja Storan yhdistymisasian käsittelyn.

Kalliomäen mukaan selvityksen kohteena oli ensisijaisesti kotimainen kenttä ja toissijaisesti pohjoismainen. Valtiovalta omistajana tähysi ensiksi Metsä-Serlaan ja sen taustalla olevaan Metsäliittoon. Kalliomäen mukaan keskusteluja käytiin omistajien välillä ja yritysjohdon tasolla kolme vuotta. Varsinaiseen neuvottelupöytään asti ei kuitenkaan koskaan päästy, eikä se Kalliomäen mukaan ollut Enson pääomistajasta eli valtiosta kiinni, vaan vastapuolesta.

Kalliomäki myös arvosteli poikkeuksellisen voimakkaasti keskustaa siitä tavasta tavasta, jolla se on suhtautunut Enson ja Storan yhdistymiseen.

Enson osakejärjestely hyväksytään yksinkertaisella enemmistöllä

Eduskunta antaa suostumuksensa valtion luopumiselle Enson määrävähemmistöomistuksesta ainoassa käsittelyssä ensi viikon keskiviikkona. Asia ratkaistaan äänestyksessä yksinkertaisella enemmistöllä. Eduskunta päätti tänään lähettää Enson ja Storan fuusioon liittyvän hallituksen esityksen talousvaliokuntaan. Se pyytää lausunnon valtiovarainvaliokunnalta. Eduskunnan suostumuksen pyytäminen on tarpeen voimassa olevan valtion osakasvallan käyttöä koskevan lain perusteella. Se hyväksyttiin vuonna 1991.

Valtion osuus Ensosta pienenee fuusiossa siten, että se menettää määrävähemmistönsä. Tällä tarkoitetaan yhtiöjärjestyksen muuttamisen estämiseen riittävää osuutta yhtiön kaikista osakkeista ja niiden antamista äänistä laskettuna. Nykyisin valtio omistaa Enson osakkeista 44,1 prosenttia ja äänivallasta 46,8 prosenttia.

Enson ja Storan edustajat talousvaliokunnan kuultavina

Enson ja Storan fuusion takia Enson ja Storan edustajat ovat eduskunnan talousvaliokunnan kuultavina tiistaina. Ruotsalaisia edustaa Storan omistajan Wallenberg-suvun investointiyhtiön varatoimitusjohtaja Marcus Wallenberg. Enson puolelta kuullaan toimitusjohtaja Jukka Härmälän lisäksi Enson hallintoneuvoston puheenjohtajaa, kansanedustaja Jukka Mikkolaa sekä varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Matti Väistöä.