Mainos

Kalliolämpöön satsataan nyt Suomessakin

Suomessa kalliolämpö yrittää rynnistystä teollisuuteen saatuaan jalansijan ensin omakotiasujien keskuudessa.

Kalliolämmön tutkimus ja markkinointi myös asuinalueille, teollisuuteen sekä ostos- ja matkailukeskuksiin käynnistyy Suomessa. Tähän saakka kalliolämpö on ollut käytössä lähinnä omakotitaloissa, Ruotsissa sen sijaan kalliolämpöä on hyödynnetty jo vuosia suuriin ja pieniin kiinteistöihin.

Yksinkertainen idea kallioperän lämmön talteenotosta kiinnostaa erityisesti nyt, kun energianhinnat ovat kohonneet pilviin. Moni laitos onkin jo luopunut öljystä ja porauttanut lämmönlähteeksi reikiä maanalaiseen kallioon.

- Edulliset käyttöolosuhteet ja myös se, kun meillä on tämmöinen tuotanto, missä tulee lämpöä paljon, niin me saadaan niistä samoista rei'istä jäähdytystä, Akvaterm Oy:n hallituksen puheenjohtaja Risto Järkkälä, kertoo.

Ruotsissa kalliolämmön tutkimukseen ja tukemiseen on satsattu jo vuosikymmeniä. Suomessa tullaan jälkijunassa, mutta viime vuonna asennusmäärät nousivat jo meilläkin.

- Nythän näitä lämpöpumppuja, maalämpöä tuetaan yhteiskunnan varoin, niin se kiinnostus varmaan nousee sitä myöten myös, Robert Wentjärvi Suomen Lämpöpumpputekniikka Oy:stä kertoo.

Kalliolämpöä markkinoi nyt myös Geologian tutkimuskeskus, joka käynnistää laajan tutkimushankkeen asian tiimoilta. Samalla kalliolämpöä yritetään viedä pohjoismaiseen tapaan entistä enemmän kokonaisille asuinalueille, ostoskeskuksiin, Lapin matkailukeskuksiin ja teollisuuteen.

- Tämähän on täysin saasteeton, ilmanpäästö- ja kilpailukykyinen vaihtoehto, kotimainen vaihtoehto, GTK:n Länsi-Suomen yksikön aluejohtaja Runar Blomqvist kertoo.

Kalliolämmön puolesta puhuu myös energian hinta: tällä hetkellä se on noin puolta edullisempaa kuin öljy. Poliittinen ilmastokin alkaa olla suotuisa kotimaisille ja ympäristöystävällisille vaihtoehdoille.

- Meillä Suomessa kallioperä on täysin samanlainen kuin Ruotsissa, ei ole mitään syytä miksi se ei pelaisi täällä, kun naapurissa pelaa, Blomqvist painottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.