Kalle Samooja noudatti Juhani ”Tami” Tammisen ohjenuoraa – kaksi suomalaista golfin ykköstapahtumaan

Sami Välimäki varmisti uralleen uuden merkkipaalun jo marraskuussa, mutta Kalle Samooja noudatti Juhani Tammisen ohjenuoraa kisapaikan hankkimisessa.

Sami Välimäki on tiennyt viime marraskuusta asti, että torstaina Royal Liverpoolin kentällä alkava golfin miesten Britannian avoin mestaruuskilpailu on hänen pelikautensa merkkipaalu. Arvokisapaikka varmistui kakkossijalla Etelä-Afrikassa pelatussa kauden avauskilpailussa.

– Pystyin miettimään kisakalenteriani sen mukaan, että British Open on varmuudella ohjelmassa. Viimeisen kuukauden aikana kisa on ollut jo enemmän mielessä, Välimäki kertoi STT:n puhelinhaastattelussa keskiviikkoaamuna ennen viimeistä harjoituspäivää.

Nyt jo 151. kertaa pelattava British Open on golfin arvostetuin miesten kilpailu.

Välimäen tavoin Kalle Samooja on pelannut aiemmin kerran Yhdysvaltain avoimessa mestaruuskisassa ja kerran PGA-mestaruuskilpailussa.

– Ainakin täällä on enemmän yleisöä, kisajärjestelyjä kiitellyt Välimäki vertasi. Hoylakessa ihmisiä on ollut tuhansittain väylien varrella jo harjoituskierroksilla.

Samooja varmisti kisapaikkansa vasta puolitoista viikkoa sitten sijoittumalla neljänneksi Tanskassa.

– Win the right games, kuten "Tami" (Juhani Tamminen) turkulaisittain sanoisi, Samooja sanoi tiedotteessaan.

Lähestymislyönnit pitkältä matkalta

Samooja ja Välimäki ovat kumpikin voittaneet miesten Euroopan-kiertueella, mutta arvoturnauksissa tie on noussut pystyyn kahden kierroksen jälkeen. Nyt pelitauolla oleva Mikko Korhonen on edellinen suomalaismies, joka on pelannut major-kilpailussa neljä kierrosta. Hän oli 63:s vuoden 2019 British Openissa.

– Viikonlopun kierroksille pääsy on tavoitteena, Välimäki korosti.

Väriä pelaamiseen tuovat Irlanninmereltä puhaltava tuuli, pitkää heinää pukkaavat karheikot ja hankalat bunkkerit. Pitkällä ja kovapintaisella kentällä myös lähestymislyönnit väylältä viheriölle haastavat eri tavalla kuin useimmilla kentillä.

– Kakkoslyöntejä joutuu lyömään tavallista kauempaa. Pallon lyöminen ratkaisee, Välimäki sanoi ja painotti myös avauslyöntien merkitystä.

Samooja kertoi ottaneensa bägiinsä poikkeuksellisesti rautakakkosen ja puukolmosen, mutta Välimäki ei ole säätänyt maila-arsenaaliaan. Hän arveli käyttävänsä lähestymislyönteihinsä rautamailoja 4–6.

Välimäki starttaa torstaina kentälle klo 13.15 Suomen aikaa. Samooja pelaa iltaryhmässä kello 17.54 alkaen. Perjantaina vuorot vaihtuvat. Samooja on aamuvuorossa Suomen aikaa kello 12.53 alkaen, ja Välimäki pelaa päivän viimeisessä ryhmässä klo 18.16 alkaen.

– Parempi illalla kuin aamulla. Täällä aamukierrokset alkavat todella aikaisin, Välimäki viittasi paikallista aikaa kello 6.35 alkaviin kisapäiviin.

Britannian avoimen mestaruuskilpailun voittaja ratkeaa sunnuntaina. Huhtikuussa pelatun Mastersin voitti Espanjan Jon Rahm. Toukokuussa PGA-mestaruuskilpailussa juhli Yhdysvaltain Brooks Koepka. Kesäkuussa US Openin vei nimiinsä yllättäjä, Yhdysvaltain Wyndham Clark.

Lue myös:

    Uusimmat