Kaleva: Haapajärven ex-kaupunginjohtaja tiesi seksuaalirikosepäilystä

Ex-kaupunginjohtaja ei pitänyt epäilyä lehden mukaan merkittävänä. Epäilty kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Haapajärven yläasteen rehtori kuoli liikenneonnettomuudessa viime viikolla.

Haapajärven kaupungin ex-kaupunginjohtaja Juha Uusivirta oli tietoinen kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja Haapajärven yläasteen rehtorina toimineen Jari Nahkasen (sd.) seksuaalirikosepäilystä, kertoo sanomalehti Kaleva.

Nahkanen kuoli viime viikon torstaina kolarissa Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Kuoleman jälkeen nousi esille, että hän oli käräjillä syytteessä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kaupungin mukaan poliisin tutkinnanjohtaja ilmoitti helmikuussa 2022 Nahkaseen kohdistuvasta esitutkinnasta kaupungin silloiselle sivistysjohtajalle Veijo Tikanmäelle.

Uusivirta kertoo Kalevalle, että Tikanmäki kertoi asiasta myös hänelle.

– Hän sanoi suullisesti ohimennen, että poliisista on otettu yhteyttä mutta asia ei koske mitenkään Jari Nahkasen virkatehtäviä eikä liity hänen työtehtäviinsä millään lailla, Uusivirta sanoo Kalevalle.

Uusivirran mukaan hän ei koskaan tiennyt, mitä asiaa epäilyt koskivat, mutta ei pitänyt asiaa lehden mukaan merkittävänä Nahkasen työtehtävien kannalta.

"Viraltapidätys olisi pitänyt tehdä"

Vielä viime perjantaina nykyinen kaupunginjohtaja Jonna Tamminen kertoi, ettei kaupungilla ollut tietoa syytteestä. Haapajärven kaupunki tiedotti keskiviikkona, että jutun tutkinnanjohtaja oli ilmottanunut seksuaalirikosta koskeneesta esitutkinnasta aiemmalle sivistysjohtajalle.

Nyt Tamminen kertoo Kalevalle, että hänen edeltäjänsä Uusivirran olisi ehdottomasti pitänyt informoida häntä epäilystä.

– Minun näkemykseni mukaan viraltapidätyspäätös olisi pitänyt ehdottomasti tehdä, Tamminen sanoo Kalevalle.

Tuolloinen sivistysjohtaja Tikanmäki on Tammisen mukaan kiistänyt saaneensa tiedon rikosepäilystä. Nyt kaupunki selvittää, onko joku muu vielä tiennyt Nahkasen rikosepäilystä.

Tikanmäki ei vastannut torstaina STT:n yhteydenottopyyntöihin.

Epäilty rikos tapahtui Tammisen mukaan vuosina 2012–2013, jolloin Nahkanen jo toimi Haapajärven yläkoulun rehtorina. Nahkanen toimi yhä samassa pestissä.

Lue myös:

    Uusimmat