Mainos

"Kale puhui ja minä lauloin" – Johannes Virolaisen EU-kanta selvillä jo 1939

2:21

Valtioneuvos Johannes Virolaisen elämäkerran julkistustilaisuus keräsi eduskunnassa päivällä tuvan täyteen.

Joukossa oli joitakin, joilla oli omakohtaisia kokemuksia kirjan päähenkilöstä. Eräs heistä oli Virolaisen sisarenpoika Heikki Hyrkkö.

Hän luonnehti Virolaista nimenomaan karjalaiseksi ja maanviljelijäksi. Hyrkön mukaan Virolaisen vanhemmat veljet tosin suhtautuivat vähän siihen tyyliin, että ei se Johannes oikein näistä käytännön asioista mitään tiedä. Näin siitäkin huolimatta, että Virolainen oli agronomi ja maatalous- ja metsätaloustieteiden tohtori.

Hyrkkö muisteli tilannetta, jossa veljet olivat laittamassa heinää seipäälle Virolaisen Vironperän maatilalla joskus 1970-luvulla, ja hän itse oli lyömässä seipäitä maahan vanhalla kärrin akselilla.

– Sieltä tullessaan veljet keskustelivat, että kyllä meidän varmasti pitää kanki ostaa Johannekselle. Tämä vaan osoittaa, että Johannes ei tällaisiin pieniin asioihin niinkään kiinnittänyt huomiota. Hän ajatteli näitä suurempia asioita, Hyrkkö kertoi.

Sorsa puhui, Virolainen lauloi 

1970-luvun alkupuolelta 1990-luvun puoleenväliin asti Virolaisen kanssa työskennellyt Paavo Pirttimäki kertoi viimeisestä poliittisesta tehtävästä, jonka hän oli saanut Kalevi Sorsalta.

– Sorsa oli Pro Eurooppa -liikkeen puheenjohtaja ja halusi Johanneksen mukaan johonkin tilaisuuteen. Hän kysyi, mitähän mieltä Johannes on tästä EU:sta, kun ei ole kuulunut mitään. Minä sanoin, että otetaan asiasta selvää.

Pirttimäki sopi soittavansa Virolaiselle, kunhan tämä palaisi Kööpenhaminasta kotimaahan. Seuraavana päivänä Pirttimäki kertoi Virolaiselle, että Sorsa yrittää saada tätä mukaan tällaiseen liikkeeseen. Tämän jälkeen Pirttimäki kysyi, mitä mieltä Virolainen oli EU:sta.

– Kuule Paavo, minulle tämä asia selvisi jo marraskuussa -39, kuului Virolaisen vastaus.

Viikkoa myöhemmin Virolainen kertoi, mitä kyseisessä tilaisuudessa tapahtui.

– Kale puhui ja minä lauloin, mutta minä sain paljon paremmat aplodit"

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.