Kaksosia odottaneen kolmen lapsen äidin kuolema järkyttää Puolassa – joutui odottamaan aborttia päiväkausia, vaikka sikiöt kuolivat kohtuun

Puolassa kuohuu kaksosia odottaneen kolmen lapsen äidin kuoleman takia. Eri puolilla maata on protestoitu naisten oikeuksien puolesta. Nainen ei aluksi saanut aborttia, vaikka molemmat sikiöt kuolivat kohtuun.

37-vuotias Agnieszka oli mennyt sairaalaan joulun alla vatsakipujen vuoksi. Raskaus oli tuossa vaiheessa ensimmäisellä kolmanneksella. Tapauksesta on uutisoinut muun muassa The Guardian

Perheen mukaan Agnieszka oli hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta sairaalassa hänen kuntonsa heikkeni. Kaksi päivää myöhemmin toisen sikiön sydänäänet loppuivat. 

Agnieszkan perhe pyysi aborttia naisen pelastamiseksi. Perheen mukaan lääkärit kuitenkin kieltäytyivät toimenpiteestä aborttilakeihin vedoten. 

Perheen mukaan useita päiviä myöhemmin myös toinen sikiöistä kuoli. Senkin jälkeen kului kuitenkin vielä kaksi päivää, ennen kuin abortti tehtiin, perhe kertoo. 

Myös äiti kuoli

Viivyttely koitui myös kolmen lapsen äidin kohtaloksi. Perhe uskoo Agnieszkan kuolleen verenmyrkytykseen, mutta sairaalan virallisessa lausunnossa kuolinsyytä ei ole kerrottu. 

Agnieszkan kuoleman jälkeen perhe julkaisi sosiaalisessa mediassa lausunnon, jossa se syyttää sairaalaa hoidon laiminlyönnistä ja julkaisi riipaisevan videon naisen viimeisistä päivistä. 

Aborttilakia tiukennettiin vuosi sitten

Perheen mukaan Puolan hallituksella on "verta käsissään".

Puola tiukensi aborttilakejaan vuosi sitten ja ne ovat Euroopan tiukimpien joukossa. Abortti voidaan myöntää vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai jos äidin henki tai terveys ovat vaarassa raskauden takia. 

Syyskuussa edellinen vastaava tapaus

Agnieszkan tapaus ei ole ensimmäinen julkisuuteen noussut Puolassa.

Viime syyskuussa 30-vuotiaan Izabelan lapsivesi puhkesi hänen ollessaan vasta raskausviikolla 22.

Izabelan perheen mukaan sairaalassa ei suostuttu aborttiin tai keisarinleikkaukseen, tälläkin kertaa aborttilakeihin vedoten. Izabela menehtyi. 

Sairaala todettiin syylliseksi hoitovirheeseen ja se tuomittiin sakkoihin. 

Lue myös:

    Uusimmat