Kaksivuotias kuoli Britanniassa aivokalvontulehdukseen – nyt rokotetta vaaditaan kaikille lapsille

Nettikampanja aivokalvontulehdusta vastaan annettavasta rokotuksesta on kerännyt ennätysmäärän allekirjoittajia.

Kampanjassa vaaditaan, että kaikille alle 11-vuotiaille lapsille tulisi antaa rokotus aivokalvontulehdusta vastaan. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo 600 000 ihmistä.

Paikallinen terveysviranomainen on kuitenkin eri mieltä allekirjoittajien kanssa, sillä sen mielestä päätöksen tämän kaltaisista asioista tulisi perustaa tieteeseen.

– Tämä on kamala tauti, mutta rokotteista päätöksiä, jotka perustuvat todisteisiin siitä, mitä hyötyjä niillä oikeasti on, Sarah Wollaston, lääkäri ja parlamentin jäsen kommentoi.

Wollaston sanoi myös, että vaikka kansan mielipiteellä on väliä, sen ei tulisi olla suurin vaikutin toimenpiteiden takana.

"Kaikille lapsille suoja hirvittävää tautia vastaan"

Rokotekampanja lähti käyntiin, kun laajasti kaksivuotiaan Faye Burdettiin uutisoitiin kuolleen aivokalvontulehdukseen ystävänpäivänä.

Pikkutytön kuolema nousi vielä enemmän tapetille, kun englantilainen rugbytähti Matt Dawson kertoi pienen poikansa taistelevan aivokalvontulehdusta vastaan sairaalassa. Dawsonin twiitit aiheuttivat sen, että rokotteiden kysyntä yksityisillä klinikoilla kasvoi räjähdysmäisesti.

Fayen vanhemmat, Jenny ja Neil Burdett, julkaisivat tuskallisen kuvan tyttärestään sairaalassa vain päiviä ennen tämän kuolemaa. Vanhempien mukaan vetoomuksen vastaanotto on ollut häkellyttävä.

– Mietimme Fayen kuvan julkaisua pitkään ja hartaasti, mutta perheenä, joka on kokenut aivokalvontulehduksen kauheuden, meistä tuntui, että kaikkien lasten tulisi saada suoja tätä hirvittävää tautia vastaan, he sanoivat.

Tällä hetkellä vain heinäkuun 1. vuonna 2015 jälkeen syntyneet brittivauvat saavat rokotteen aivokalvontulehdusta vastaan. Vauvoille rokotteen antaminen maksaa noin 20 puntaa kappaleelta ja rokotuskertoja tarvitaan kolme. Mikäli vanhemmat haluavat rokottaa vauvaikäistä vanhemman lapsen, nousee rokotuskerran hinta yksityisellä taholla 130 puntaan.

Suomessa todetaan vuosittain noin 100–200 bakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdustapausta. Pneumokokkibakteerin aiheuttamaa aivokalvontulehdusta vastaan annettava PVC-rokote kuuluu suomalaislasten rokotusohjelmaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja