Kaksikielisenä kasvanut Marco Bjurström lopetti ruotsin puhumisen vanhempien laskettelureissun takia: “Itsepäisyys kostautui myös veljelle”

Marco Bjurström kertoo, miksi lopetti puhumasta ruotsia nelivuotiaana – juhlistaa nyt kieltä ruotsalaisuuden päivänä 4:57
Katso miksi Bjurströmin itsepäisyyden takia hänen veljensä ei koskaan oppinut ruotsia.

Tänään vietetään svenska dagenia eli ruotsalaisuuden päivää. Liputuspäivä juhlistaa ruotsin kielen asemaa Suomen toisena kansalliskielenä.

Moniosaaja Marco Bjurström juontaa ruotsalaisuuden päivän televisioitavaa juhlagaalaa tänään kello 18 alkaen.

Bjurström kasvoi kaksikielisessä perheessä.

– Koti oli hyvin ruotsinkielinen silloin, kun mä oli pieni, Bjurström ketoo.

Kaikki muuttui Bjurströmin ollessa 4-vuotias, kun hänen vanhempansa lähtivät laskettelureissulle Eurooppaan. Bjurströmiä ei otettu reissulle mukaan.

– Mä keksin sillä välin, että mä olen niin loukkaantunut ja vihainen, että mä en enää puhu ruotsia, Bjurström naurahtaa.

Bjurström ihmettelee miksi hänen vanhempansa suostuivat siihen, että ruotsin kieli jäi pois kodista.

– Mä todellakin lopetin ruotsin kielen puhumisen siihen. Oli hassua, että molemmat vanhemmat mukautuivat siihen, he ikään kuin alistuivat päätökseeni, Bjurström muistelee.

Itsepäisyys ei kostautunut pelkästään Bjurströmille, vaan myös hänen veljelleen.

– Mun pikkuveli ei koskaan oppinut ruotsia, koska mä olin terrorisoinut sen perheen siinä vaiheessa suomenkieliseksi, Bjurström kertoo hymyillen.

Ensimmäinen kerta på svenska

Nykyään Bjurström kuitenkin puhuu ruotsia isänsä ja isovanhempiensa kanssa. Hän on myös työskennellyt muun muassa Svenska Teaternissa.

Ympyrä sulkeutuu lopullisesti tänään.

– Tää on ensimmäinen kerta, kun mä olen juontamassa tv-lähetystä på svenska. Tänään vähän jännän äärellä, Bjurström kuvailee tunnelmia Espoon Sellosalissa, jossa valmistaudutaan ruotsalaisuuden päivän gaalaan.

Katso artikkelin alusta olevalta videolta mitä Bjurström ajattelee pakollisesta ruotsin kielen opetuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat