Kaksi poliisia teloittanut Steen Christensen yritti pakomatkallaan tappaa itsensä useita kertoja – murhayön yksityiskohdat kylmäävät

0:36
Kuuntele poliisin hätäpuhelu: "Kaksi virkaveljeä makaa maassa ammuttuna".

Steen Christensen ampui poliisit ja pakeni. Murhayön yksityiskohdat ovat kylmäävää luettavaa.

Vuonna 1997 tanskalainen Steen Christensen surmasi kaksi poliisia Helsingin Ullanlinnassa teloitustyyliin.

Tilannetta edelsi kohtaus Hotelli Palacessa, jossa Christensen ryösti hotellin kassan ja sai saaliikseen 6000 markkaa.

Verryttelyasuinen Christensen uhkasi hotelliportieeria aseella, eikä portieerilla ollut muuta mahdollisuutta kuin myöntyä ryöstäjän vaatimuksiin.

Sidottu portieeri sai kuitenkin painettua pöytänsä hälytyspainiketta. Tästä alkoi yksi Suomen historian suurimmista ihmisjahdeista.

Ylikonstaapeli Eero Kalevi Holsti sekä vanhempi konstaapeli Eero Antero Palo näkivät tuntomerkkeihin täsmäävän miehen kadulla. He pysäyttivät miehen ja kysyivät häneltä henkilötodistusta. Christensen vastasi tilanteeseen lopulta ampumalla molemmat.

Etsintäkuulutettu Christensen saatiin kiinni vasta kolme päivää tapahtumien jälkeen, kun hänet löydettiin Hämeenlinnasta Hotelli Vaakunasta lukuisten yleisövihjeiden ansiosta.

Myönsi tekonsa heti kättelyssä

Christensen myönsi ensikuulusteluissa Hämeenlinnassa tekonsa ja kohtaamisensa konstaapelien kanssa. 

Kohtaamisessa toinen poliiseista jututti Christenseniä, kun toinen meni takaisin poliisiautoon kysymään lisätuntomerkkejä etsitystä henkilöstä radiolla.

Christensen säikähti tilannetta, otti aseen esiin ja pakotti häntä jututtaneen poliisin maahan kadulle. Kertomuksensa mukaan hän pakotti toisen tulemaan ulos autosta.

Nuorempi poliiiseista oli totellut käskyjä, mutta autossa istunut vanhempi poliisi meni vain polvilleen. Christensen ohjasi nuorempaa poliisia sanomaan vanhemalle, että hänen täytyy mennä myös vatsalleen makaamaan.

Tältä näytti Christensenin murha-ase.

Myöhemmin kuulusteluissa kävi ilmi, että Christensen oli saanut F.B. Radom Vis Mod 35 -mallin pistoolin Tanskasta.

Murha-ase oli yhdeksänmillinen järeä käsiase, joka mukanaan hän kulki pitkin Ullanlinnan katuja.

Christensen kertoi kuulusteluissa, että hänen aseensa olisi lauennut vahingossa ensimmäistä poliisia takaraivoon. Tutkimusten mukaan ase oli kuitenkin hyväkuntoinen ja kahvavarmistin oli toiminut normaalisti.

Christensen mitä ilmeisimmin koki, ettei tilanteessa ole kovin kauaa aikaa hukattavaksi. Poliisit olivat pysäyttäneet miehen aivan hotellin lähimaastossa, ja oli vain ajan kysymys milloin tilanteen huomaavat myös silminnäkijät tai toinen poliisipartio. Syy ampumiseen olikin hänen omien sanojensa mukaan paniikki ja se, että hän haki poispääsyä tukalasta tilanteesta.

Poliisit eivät olleet mitä ilmeisimmin tienneet, että epäilty oli vaarallinen ja aseistettu rikollinen. Täten he eivät osanneet oikealla tavalla varautua ampumavälikohtaukseen. 

Yritti pakomatkallaan tappaa itsensä useita kertoja

Christensen tiesi hyvin, että hänen löytämisekseen poliisi oli järjestänyt laajat etsinnät.

Hän näki oman nimensä ja uutisotsikot muun muassa hotellin television teksti-tv:n kautta. Hän oli pakonsa aikana yrittänyt itsemurhaa muun muassa viiltelemällä partaterillä, kuitenkaan onnistumatta siinä.

Christensen oli myös käynyt terveyskeskuksessa, ja teeskennellyt niskakipua saadakseen reseptisärkylääkkeitä. Christensen oli napsinut särkylääkkeet hotellihuoneessaan alkoholin kanssa. Tämäkään ei koitunut Christensen kohtaloksi.

Lopuksi Christensen päätti ottaa alkoholia mukaansa ja kävellä läheiseen rantaan. Hän halusi päättää päivänsä nukahtamalla alkoholin vaikutuksen alaisena veneeseen kylmään yöhön. 

Tällä matkalla viranomaiset saivat Christensenin kiinni.

Kiinniottotilanteessa Christensen oli poliisin mukaan rauhallinen. Hän myöhemmin kertoi katuvansa tekoaan. 

Missä olit kun? -ohjelmasarja kerää yhteen isoimpia uutistapahtumia vuosien varrelta. Poliisimurhista kertova jakso esitetään MTV3-kanavalla sunnuntaina 29.1. kello 19.30. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja