Kaksi nuorta kuoli Jyväskylässä: 17-vuotiaalla ei ollut ajo-oikeutta ilman valoja kaahanneeseen crossipyörään – autokuskia epäillään kuolemantuottamuksesta

1:25
MTV Uutiset Live surullisella turmapaikalla sunnuntaiaamuna: Tässä on paikka, jossa alaikäiset menettivät henkensä

Menehtyneellä crossipyörän kuljettajalla ei ollut ajo-oikeutta 450-kuutioisen pyörän kuljettamiseen. Moottoripyörään törmännyttä autokuskia epäillään kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Poliisit olivat samana iltana valvomassa nuorten motoristien toimintaa Vaajakoskella.

Autoilija törmäsi kahteen moottoripyörän kyydissä olleeseen 17-vuotiaaseen nuorukaiseen myöhään illalla lauantaina Vaajakoskentien ja Järveläntien risteyksessä.

Autoilija oli kääntymässä vasemmalle päin. Moottoripyörä tuli Vaajakosken suunnasta.

Tutkinnassa on selvinnyt, että nuorten käyttämä crossimallinen moottoripyörä oli tilavuudelta 450-kuutioinen ja tieliikennekäyttöön rekisteröimätön. Pyörä oli sitä kuljettaneen nuoren miehen tai hänen lähiomaisensa omistuksessa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Olavi Saunamäki.

Alaikäisellä kuskilla ei olisi ollut oikeutta kuljettaa niin suurta ajoneuvoa, vaan korkeintaan 125-kuutioista pyörää. Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

– Tuollainen 450-kuutioinen crossipyörä on yleensä tarkoitettu montuilla ajettavaksi, Saunamäki sanoo.

Turmapaikalla on valaistu tie, mutta pyörässä ei ollut ajovaloja.

Ei sivullisia silminnäkijöitä

Autokuski soitti itse törmäyksen jälkeen hätäkeskukseen. Hän ei loukkaantunut onnettomuudessa. Paikalle pysähtyi myös muita autoilijoita. Saunamäen mukaan törmäyksellä ei ole muita silminnäkijöitä kuin onnettomuudessa osallisena ollut autoilija.

Saman pyörän kyydissä olleet alaikäiset menehtyivät onnettomuuspaikalle. He käyttivät kypäriä, mutta ylinopeutta on tutkinnanjohtajan mukaan ollut reilusti. Alueella on neljänkympin rajoitus.

– Faktista numeraalista nopeutta asiasta ei tulla koskaan saamaan, mutta näitä tietoja pyritään selvittämään henkilöarvioinnin ja ajoneuvosta saatavien teknisten tietojen perusteella, Saunamäki sanoo.

– Liikenneturvallisuudesta ja kuolemantuottamuksesta epäiltyä kuljettajaa on kuulusteltu ja muutkin kuulustelut on pääosin suoritettu. Odottelemme vielä teknisen asiantuntijatyön tuloksia ja kokoamme tietoja.

Partiot valvoivat mopoilijoita samana iltana

Poliisin mukaan virkavalta on kesän ja syksyn aikana saanut useita ilmoituksia Vaajakosken asukkailta, jotka ovat häiriintyneet mopoilijoiden öisistä pärisyttelyistä, keulimisista ja rengaiden vingittueluista.

Saunamäen mukaan poliisi on ollut tiiviisti näkyvillä Vaajakosken katukuvassa ja valvonut mopoilijoiden toimintaa. 

Partiot tekivät alueella valvontaa myös traagisen illan aikana. Saunamäki ei voi vahvistaa, että moottoripyörällä liikkuneesta poikakaksikosta olisi tehty illan aikana jonkinlaisia liikennerikkomushavaintoja ennen onnettomuutta. Poliisi ei epäile, että alkoholilla olisi osuutta tapahtuneeseen.

– Vaajakoskella oli lauantaina useita mopoilijoita kokoontuneena, mutta emme voi tietää juuri tämän kaksikon liikkeistä. 

Menehtynyttä motocrossipyörän kuljettajaa koskevat rikosepäilyt jäävät ainoastaan esitutkinnan asteelle. Koska epäilty on kuollut, asia ei etene syyteharkintaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja