Kahdelle miehelle vaaditaan elinkautista vankeutta Lahden henkirikoksesta – Syyttäjä: Paloittelivat ruumiin ja piilottivat metsään

Syyttäjä vaatii kahdelle kolmekymppiselle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia joulukuisesta henkirikoksesta Lahdessa. Murhasyytteiden käsittely alkoi Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa tiistaina.

Syyttäjän mukaan miehet suunnittelivat uhrin tappamista kostoksi toisen syytetyn läheisen ystävän kuolemasta. Toinen syytetyistä oli pitänyt uhria syyllisenä ystävänsä kuolemaan.

Viime itsenäisyyspäivänä puolenyön jälkeen toinen syytetyistä otti uhriin puhelimitse yhteyttä ja vaati tapaamista, syyttäjä sanoo. Syytetyt ja uhri tapasivat ensin ulkopuolisen ihmisen asunnossa, josta kolmikko siirtyi toisen syytetyn asunnolle.

Siellä toinen syytetyistä ilmoitti uhrille, että tällä on kaksi vaihtoehtoa: joko hypätä alas lintutornista tai hänet hakataan "ihan paskaks", haastehakemuksessa sanotaan. Syyttäjän mukaan tarkoituksena hyppäämiselle oli toisintaa syytetyn ystävän kuolemaan johtanut tapahtuma.

Pakottivat pudottautumaan alas lintutornista

Syytetyt kuljettivat uhrin autolla asunnolta Luhdanjoen lintutornille eteläiseen Lahteen varhain itsenäisyyspäivän aamuna, haastehakemuksessa sanotaan. Syytetyt olivat varustautuneet muun muassa hinausköydellä, retkikirveellä ja ladatulla pistoolilla. Syytteen mukaan he kävelyttivät uhrin noin 20 metrin korkeuteen lintutornin toiseksi ylimmälle tasolle, jossa he kiinnittivät tai vaativat uhria itseään kiinnittämään hinausköyden tämän nilkan ympärille ja toisen pään lintutornin tason kaiteeseen.

Sen jälkeen uhri pudottautui syytettyjen pakottamana köyden varassa alas, syytteessä sanotaan. Pudottautumisen jälkeen toinen syytetyistä katkaisi retkikirveellä kaiteeseen kiinnitettynä olleen köyden. Uhri onnistui syytteen mukaan tarttumaan lintutornin rakenteisiin, joita pitkin kiipeämällä hän pyrki takaisin lintutornin sisäpuolelle. Tällöin toinen syytetyistä ampui uhria ainakin kerran, syyttäjä sanoo.

Tämän jälkeen syytetyt kävelyttivät loukkaantuneen ja puolustuskyvyttömän uhrin alas lintutornista polkua pitkin Luhdanjoentien suuntaan. Syyttäjän mukaan siellä toinen miehistä ampui uhria kohdistaen viimeisen laukauksen tämän päähän. Syytteen mukaan uhri kuoli saamiinsa ampumavammoihin.

Piilottivat ruumiin muovilaatikoissa metsään

Henkirikoksen tehtyään miehet nostivat syytteen mukaan uhrin ruumiin henkilöauton tavaratilaan ja kuljettivat sen noin 30 kilometrin päähän tekopaikalta itäiseen Lahteen. Siellä he ampuivat tai antoivat jonkun ampua ruumista ilmakiväärillä kaksi kertaa kasvoihin, syyttäjä sanoo. Haastehakemuksen mukaan syytetyt paloittelivat ruumiin käsisirkkelillä ja puukkosahalla ja laittoivat sen osat muovilaatikoihin, jotka he kätkivät metsään. Poliisi löysi ruumiin metsästä tammikuun lopulla Iitin kunnan alueelta.

Syyttäjän mukaan tappo tehtiin erityisen raa'alla ja julmalla tavalla muun muassa siksi, että uhri pakotettiin valitsemaan kahdesta kuolemanpelkoa ja kärsimystä aiheuttavasta tekotavasta toinen eli hyppäämään 20 metrin korkeudesta köysi nilkan ympärillä ilman minkäänlaisia turvallisuutta varmistavia välineitä. Näin syytetyt halusivat lisätä ja pitkittää uhrille aiheutuvaa henkistä kärsimystä ennen varsinaista tappoa, sanoo syyttäjä. Erityistä raakuutta ja julmuutta osoitti syyttäjän mukaan myös se, että viimeinen laukaus ammuttiin julmasti uhria päähän.

Toinen pääsyytetyistä kiistää käräjäoikeudelle toimittamassaan ennakkovastauksessa syyllistyneensä murhaan. Hän sanoo, että lintutornin luona uhri oli hyökkäämässä häntä kohti puukko kädessään, jolloin hän ampui tätä ensin jalkaan ja sitten ylävartaloon. Mies sanoo, että myöhemmin uhrin päähän osunut laukaus oli vahingonlaukaus, joka johtui polulla kompastumisesta. Hautarauhan rikkomisen osalta mies sanoo, ettei ole ollut tietoinen ilmakiväärillä ampumisesta, mutta myöntää syytteen muutoin omalta osaltaan.

Syytteessä on myös kolmas mies, jota syytetään rikoksentekijän suojelemisesta. Syyttäjän mukaan hän muun muassa antoi pääsyytettyjen tuoda ruumiin hallitsemaansa asuinkiinteistöön ja hankki toiselle heistä ahkion ruumiin siirtämistä varten. Lisäksi hän hankki syytteen mukaan otsonointilaitteen ja käytti sitä tarkoituksenaan poistaa asuinkiinteistön tiloista ruumiista aiheutunutta hajua. Miehelle vaaditaan ehdotonta vankeusrangaistusta.

Ruumis kateissa pitkään

Tapauksen yksityiskohdista on tiedetty julkisuudessa varsin vähän ennen kuin syytteet tiistaiaamuna luettiin käräjäoikeudessa.

Ensimmäisen kerran poliisi kertoi tapauksesta joulukuun puolivälin jälkeen, kun se kertoi vanginneensa miehen ja naisen taposta epäiltynä. Tuolloin henkirikoksen epäillyksi tekoajaksi poliisi ilmoitti lähes kahden viikon aikaikkunan joulukuun alussa, 1.–13. joulukuuta.

Joulunalusviikolla Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi lisää ihmisiä asiaan liittyen, ja vielä tammikuun puolivälin jälkeen vangittiin yksi mies lisää. Enimmillään tapauksessa oli samanaikaisesti vangittuna viisi epäiltyä.

Tammikuussa rikosnimike myös koveni taposta murhaksi teon suunnitelmallisuuden ja tekotavan erityisen raakuuden tai julmuuden vuoksi. Teon tapahtuma-ajaksi kerrottiin tarkentuneen 6.–11. joulukuuta.

Helmikuun alussa kolme ihmistä vapautettiin ja poliisi kertoi, ettei heitä enää epäillä rikoksesta asiassa. Vielä tuolloinkaan poliisi ei kommentoinut henkirikoksen tekotapaa, -paikkaa tai sitä, onko vainajaa löydetty.

Vasta kesäkuussa esitutkinnan valmistuttua poliisi kertoi ruumiin löytöpaikasta ja löytämiseen johtaneista tapahtumista. Ruumiin kerrottiin löytyneen tammikuun lopulla Lahden itäpuolelta metsäalueelle piilotettuna. Tuolloinkaan poliisi ei vielä kertonut tekotavasta vedoten ihmisten yksityiselämään liittyviin, salassa pidettäviin asioihin.

Henkirikostutkinta lähti poliisin mukaan liikkeelle tehtävästä, jonka poliisi sai 11. joulukuuta. Tuolloin ulkoilija löysi Lahden eteläpuolella sijaitsevalta metsäalueelta epäilyttäviä jälkiä. Poliisi suoritti alueella tutkintaa, ja samanaikaisesti se sai ilmoituksen uhriksi myöhemmin ilmenneen miehen katoamisesta.

Mikä tekee henkirikoksesta murhan? 10:37
Mikä tekee henkirikoksesta murhan? Murharyhmä vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat