Kaksi autoilijoiden rikettä poliisin tehoiskun kohteena: "Kymmeniä henkiä säästyisi"

Nuorten liikennekuolemat huolestuttavat poliisia – turvallisuus selvästi heikompaa kuin Norjassa ja Ruotsissa 6:52
Katso myös: Nuorten liikennekuolemat huolestuttavat poliisia – turvallisuus selvästi heikompaa kuin Norjassa ja Ruotsissa (Julkaistu 20.4.2022)

Poliisi valvoo tehostetusti turvalaitteiden ja kuljettajan puhelimen käyttöä liikenteessä tällä viikolla. Pelkästään turvavöiden käytöllä liikenteessä säästettäisiin kymmeniä ihmishenkiä vuosittain.

Poliisi pyrkii puuttumaan maanantaista perjantaihin mahdollisimman moneen laiminlyöntiin liikenteessä. Valvonnan tavoitteena on lisätä turvalaitteiden käyttöä ja puuttua kuljettajan puhelimen käyttöön. Poliisi puuttuu tehovalvontaviikollaan laiminlyönteihin liikennevirhemaksulla tai huomautuksella.

Vuoden takaisella valvontaviikolla poliisi kirjasi 919 liikennevirhemaksua ja 85 sakkoa turvalaitteiden laiminlyönnistä, ja 602 rikkomusta ja kolme rikosilmoitusta matkapuhelimen lainvastaisesta käytöstä. 

Liikenteen surulliset tilastot

Vuosina 2017-2021 liikenteen moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli 198 henkilöä, jotka eivät käyttäneet turvavöitä. Onnettomuustietoinstituutin tutkijalautakuntien optimistisimman arvioin mukaan turvavyön käytöllä oltaisiin voitu säästää 114 ihmishenkeä.

 − Joka vuosi säästyisi kymmeniä ihmishenkiä ja monilta vakavilta loukkaantumisilta vältyttäisiin, jos turvalaitteita käytettäisiin asianmukaisesti, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta kertoo.

Iso riski liikenteessä on kuljettajan matkapuhelimen käyttö. 

– Puhelimen käyttö ajon aikana nostaa aina kolaririskiä. Erityisen vaarallista on katseen kohdistaminen ajon aikana pois tiestä esimerkiksi viestiä kirjoitettaessa.

Turvavöitä pitää käyttää myös linja-autossa

Katajisto muistuttaa, että myös linja- ja kuorma-autolla matkustaessa turvavöiden käyttö on pakollista.

– Erityisesti linja-autoissa matkustavien olisi hyvä oivaltaa tämä. Linja-autoissa on nykyään turvavyöt ja niiden käyttö on sekä pakollista että onnettomuuden sattuessa erittäin hyödyllistä.

Lue myös:

    Uusimmat