Kaivosyhtiöt jättäneet valtaushakemuksia ruuhkaksi asti

Sodankylä on kaivosyhtiöiden paaluttama. Pinta-alaltaan maan toiseksi suurimman kunnan maista kolmannes on jo varattu tai vallattu. Käsityksen alueen laajuudesta saa vertaamalla sitä vaikkapa Uudenmaan maakuntaan, jonka pinta-ala on puolet pienempi kuin Sodankylän.

Kilpailussa ei enää ole kyse pelkästään kiinnostavista malmioista. Kaivosyhtiöiden pahin painajainen on, että paras esiintymä löytyy naapurin puolelta. Laajoilla varauksilla ja valtauksilla yhtiöt pyrkivät varmistamaan, ettei näin tapahdu.

Sodankylässä kamppailu on pitkälti kahden suuren vääntö. Naapurin loitolla pitämisestä ollaan myös valmiita maksamaan. Brittiläinen kaivosjätti Anglo American hakee valtausta noin 500 neliökilometrin alueelle. Jos valtaus myönnetään koko alueelle, pelkät maanomistajille ja valtiolle tulevat maksut nousevat miltei miljoonaan euroon vuodessa.

Anglon kanssa reviireistä taistelee First Quantum Minerals, joka on listattu Toronton pörssiin Kanadassa. Yhtiö rakentaa parhaillaan nikkelikaivosta Kevitsaan. Yhtiön suomalainen tytär on tehnyt varauksia tai hakenut valtauksia laajoille alueille.

Kahden ison väliin tunkee myös uusia yrittäjiä, joista tuoreimpia on australialainen Flinders Resources.

Paineita lupapäättäjille

Himottujen kaivosmaiden laajuus luo uudenlaisia paineita lupaviranomaisille. Paineita lisää se, että osittain hakemukset kohdistuvat suojelluille Natura-alueille.

- Kyse on niin laajoista kohteista, että päätökset on harkittava todella tarkkaan. Päivänselvää on, ettei yksi yhtiö pysty sellaisia alueita tutkimaan kokonaan, sanoo kaivosylitarkastaja Pekka Suomela työ- ja elinkeinoministeriöstä.

- Yhtiöiden kannalta on ymmärrettävää, että ne haluavat pitää kaverin loitolla. Kaivoslain mukaan on kuitenkin harkittava, onko se oikein, että kaksi pyörittää noin isoa aluetta ja kuinka kauan?

Mahdollisia rajauksia Suomela ei lähde arvioimaan. Ne saadaan, kun valtaushakemuksista päätetään ilmeisesti ensi vuoden alkupuolella.

Ylipitkä käsittelyaika

Geologian tutkimuskeskuksen aluejohtajan Risto Pietilän mukaan kaivosalan kiihtynyt kiinnostus Suomen malmioihin näkyy erityisesti pohjoisessa. Sodankylä on ääriesimerkki, mutta varausten ja valtausten määrät ovat kasvaneet huimasti muuallakin Keski-Lapissa ja Rovaniemen ympäristössä. Malmin etsinnässä on jo lähes puolensataa yritystä.

- Ministeriössä on valtaushakemusten jono. Käsittelyajat ovat venyneet kahteen, jopa kolmeen vuoteen, kun aiemmin päätös tuli muutamassa kuukaudessa. Joillekin yhtiöille tämä alkaa olla ongelma, koska siinä ajassa suhdanteet ja rahoittajien mieli voivat muuttua. Joillekin käsittelyaika on suoranainen kompastuskivi.

Suomela myöntää ongelman.

- Hakemusjonossa on 30-40 yritystä. Keskimääräinen käsittelyaika on kaksi vuotta ja ylikin. Hakijalle aika on huiman pitkä. Pitäisi lyhyempään päästä.

Käsittelyaikaa venyttää väen vähyys.

- Hakemuksia käsittelevä koneisto jopa hieman pieneni alkuvuodesta. Nyt syksyn mittaan olemme pääsemässä entiselle tasolle. Se vaiva meillä on ollut pari kolme vuotta tässä ikuisessa taistelussa resursseista.

Uusia hakemuksia alkoi myös tulla aiempaa selvästi enemmän noin vuosi sitten finanssikriisin hellittäessä otettaan. Suomela arvioi, että vauhti pysyy jatkossa nykytasolla tai jopa hieman kasvaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat