Mainos

Kaivostoiminta painuu tulevaisuudessa maan uumeniin (ympäristöjälkiä jättämättä)

Suomen seuraavat suuret kaivosesiintymät löydetään kallioperästä satojen metrien tai jopa kilometrien syvyydestä.Merkittävä osa kaivostoiminnasta tapahtuu tulevaisuudessa maan alla ilman pinnalla näkyviä ympäristöjälkiä.

Geologian tutkimuskeskus (GTK) työstää nimittäin kaivosalalle uutta vihreämpää Green Mining-toimintamallia.Visiona on kehittää jopa saasteeton kaivos.

Kaivosaihioita on tutkittu Suomessa tähän saakka lähinnä maan pintaa raapaisemalla.

Tammikuussa 125-vuotta täyttävä GTK lupaa syntymäpäivän kynnyksellä suuria uutisia vähän syvemmältä.

- Katsotaan syvemmälle maan kuoreen muutaman sadan metrin syvyyteen ja siellä meiltä löytyy uusia outokumpuja ja uusia talvivaaroja sitten tulevaisuudessa runsainkin mitoin. Näin uskallan väittää, toteaa Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtaja Elias Ekdahl.

Merkittävät tiedossa olevat esiintymät on löydetty jo vuosikymmeniä sitten. Uutta isoa kalaa pitäisi saada siis kiireesti koukkuun.

Sellainen on esimerkiksi kännykän tekijöiden tarvitsema litium. Mutta sen ja monen muun metallin jalostamiseen tarvitaan ulkomaista pääomaa. Ulkomaisten yhtiöiden sitouttamisesta näyttää tulevan perinteistä malminetsintääkin tärkeämpi työsarka.

(MTV3)

Katso Keimo Lehtiniemen juttu Kuopiosta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.