Kaisa Mäkäräinen suurten kysymysten äärellä, MM-kisat sanelevat uran jatkon? – Suomalaislegenda: "Ristiriitainen tilanne"

Kaisa Mäkäräisellä on vuoristoratamaisen ampumahiihtokautensa myötä aiemmista talvista poikkeavat lähtökohdat arvokisoihin, jotka ovat tällä kertaa MM-kisat Ruotsin Östersundissa. Ampumahiihtolegenda Heikki Ikola arvioi, että MM-kisojen kulku määritellee paljolti sitä, jatkuuko Suomen ykköstykin ura tämän talven jälkeen.

Mäkäräisen talveen on mahtunut poikkeuksellisen paljon heikkoja kilpailuja. Suomalaisen kauden kaikki kolme maailmancup-voittoa ovat joulukuulta, ja häneltä on tällä maailmancup-kaudella nähty sellaisia sijoituksia kuin 58, 48, 44, 36 ja 30.

– Aaltoliike on ollut harvinaisen isoa – ei Kaisalla noin suuria vaihteluja ole moneen vuoteen ollut. Kaisa on silti antanut haastatteluissa minun mielestäni aika luotettavia lausuntoja. Hän pyrkii kilpailemaan paineitta ja tekemään vain omaa hommaansa, Ikola ruotii MTV Urheilulle.

Mäkäräinen on hiihtovauhdillisesti lähes poikkeuksetta terävintä kärkeä. Menestystä määritellee tänään käynnistyvissä MM-kisoissakin toiminta ammuntapenkalla. Pelti on paukkunut tällä maailmancup-kaudella – siinä missä viime talvena Mäkäräisen osumaprosentti oli 85,3, tällä sesongilla se on ollut huomattavasti heikompi 79,7.

– Se tiedetään, että fyysisestä kunnosta homma ei jää kiinni. Näkisin, että aika paljon ratkaisee se, minkälaiset olosuhteet siellä ovat. Jos on hyvät olosuhteet, Kaisa voi aivan hyvin ampua puhtaan ammunnan. Silloin kärkisijat ovat varmasti otettavissa. Mutta jos on tuuliset olosuhteet, silloin on aina enempi epävarmuutta, Ikola sanoo ja allekirjoittaa viime vuosien pohjalta arvion, että Mäkäräisen menestystoiveet ovat suhteessa heikommat, mitä vaikeammin hallittavissa olosuhteet ovat.

"Ei superjuttua tai väkisin"

Edellisistä maailmancup-kisoistaan sijat 3 ja 2 napanneen Mäkäräisen lähtökohdat MM-kisoihin ovat henkisesti kiehtovat. Kautta ovat hallinneet Italian Lisa Vittozzi ja Dorothea Wierer, eikä suomalaistähteen kohdistu yhtä valtavia mitaliodotuksia kuin monena aiempana talvena. Toisaalta MM-kisat ovat Mäkäräiselle talven ainoa mahdollisuus saavuttaa jotain suurta, kun toiveet maailmancupin kokonaisvoitosta ovat jo menneet. Ilmassa on kysymys: lisääkö vai vähentääkö tämä paineita?

– Olen ajatellut sen niin, että Kaisa on käynyt tämän tilanteen läpi aika perusteellisesti. Hän lähtee tekemään, niin kuin sanoo, vain omaa kisaa – ilman suurempia henkisiä ajatuksia ja paineita, että on pakko menestyä. Se on varmasti viisain tapa ajatella ja tehdä. Silloin yleensä hyvä tulos tulee, kun tekee sen, minkä tietää, että osaa, eikä yritä mitään superjuttua tai väkisin.

– Kyllähän Kaisa toki tietää, että häneltä odotetaan menestystä, ja hän on Suomen ainoa mitaliehdokas. Aina on määrätynlaiset paineet, mutta kun ne osaa käsitellä, ne myös luovat huippusuorituksen. Sellainen määrätynlainen stressitila myös siivittää hyviin suorituksiin, ja Kaisalla ilman muuta sellainen aina jollain tasolla on kunnianhimoisena ja menestyshaluisena urheilijana, Ikola arvioi.

Tätä nykyä naisjoukko, joka taistelee ampumahiihdossa kärkisijoista, on huomattavasti 2010-luvun alkua laajempi. Kauden 18 henkilökohtaiseen maailmancup-kilpailuun on mahtunut 11 eri voittajaa ja palkintokorokkeelle nousseet naiset ovat vaihdelleet kisasta toiseen. Koventuneen kilpailun myötä kolmen kärkeen on entistä vaikeampaa yltää: arvokisamitalit ovat aiempaa tiukemmassa.

– Taso ampumahiihdossa on vain laajentunut, se on yllättävän kova naisissakin. Osallistujamäärät ovat lisääntyneet ja IBU-cupin (kansainvälinen kakkoscup) kautta tullaan kovalla menestysnälällä maailmancup-karuselliin. 

– Nuoria tyttöjä on tullut varsinkin tänä vuonna heti ryminällä kärkeen. He ampuvat nopeasti ja ovat yllättävän varmoja. Kyllä Kaisa kovan vastuksen saa, se on ihan varma. Mutta kyllä minä näen, että hänellä on edellytykset pärjäämiseen. Periaatteessa joka matkalla sillä hetkellä kun hän lähtee, on mitalimahdollisuudet. 

Ampumahiihdon MM-kisoissa henkilökohtaisia matkoja on neljä: pikakilpailu, takaa-ajo, normaalimatka sekä yhteislähtö. Mitalimäärällisesti suotuisin arvokisamatka Mäkäräiselle on ollut yhteislähtö, josta hän on napannut kolme MM-pronssia. Mäkäräisellä on lisäksi yksi MM-pronssi normaalimatkalta sekä takaa-ajon kulta ja pikakisan hopea.

Mitalisadetta Mäkäräiselle on kuitenkin historian ja kiristyneen kilpailun valossa vaikea lähteä povaamaan. Olympiamitaleitta jääneen Mäkäräisen uraa on sävyttänyt vaisu arvokisamenestys samalla kun maailmancupissa hän on jo "kaiken" saavuttanut ja cupin kokonaisvoittojakin on kolme kappaletta.

"Ristiriitainen tilanne"

Suomalaisittain sormet syyhyävät myös sen kysymyksen äärellä, päättääkö Mäkäräinen vielä tämän talven jälkeen jatkaa uraansa. Viime kaudet tätä on aina keväisin jännitetty.

Ikola pähkäilee, että päätöstä sanellee paljolti Östersundin MM-kisojen kulku – millaisen tunteen ne Mäkäräiselle jättävät.

– Näen sen osittain sillä lailla, että MM-kisat ratkaisevat aika paljon. Kun kuitenkin tiedetään, että Kontiolahdella on maailmancupin osakilpailu ensi kaudella, luulen, että häntä houkutellaan kovasti ensi vuosi ainakin jatkamaan. 

– Ikää alkaa olla, perheen perustamisjutut ja tällaiset asiat naisena ovat puntarissa. Mutta kauan hänkin on urheillut ja urheilumenestys edelleen kiehtoo. Se on ristiriitainen tilanne, missä vaiheessa lopettaa, Ikola summaa.

Miten menestyvät miehet?

Östersundin MM-urakka käynnistyy jo tänään sekaviestillä Suomen aikaa kello 17.15. Suomella kisassa on joukkue Venla Lehtonen, Kaisa Mäkäräinen, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo. Mari Eder olisi huippukunnossaan ollut vahva tekijä joukkueessa, mutta nyt kärkisijat eivät ole realismia.

– Paikasta kolmen parhaan joukkoon ei tarvitse haaveilla, mutta täydellisellä ammunnan onnistumisella kymmenen joukkoon on pieniä mahdollisuuksia. Se on aika paljon aloituksesta kiinni. Jos siinä onnistuu hyvin, Kaisa pystyy nostamaan Suomen ihan kärkeen. Mutta varsinkin tuollaisella sähäkällä lyhyellä matkalla (2 x 6 km + 2 x 7,5 km) se on niin paljon ammunnasta kiinni. Jos siinä sakkoringille joutuu, jää armottomasti, Ikola sanoo.

Suomen MM-joukkueeseen kuuluvat naisissa Mäkäräisen ja Lehtosen ohella Suvi Minkkinen ja Laura Toivanen. Miehissä kisaavat Seppälän ja Hiidensalon lisäksi Tuomas Grönman ja vielä enemän tai vähemmän oppipojan roolissa oleva Jaakko Ranta, 21.

– Toivoisin, että miehet saisivat näyttöjä aikaan. Kantaisivat määrätynlaista tulevaisuudennäkymää ja toiveita, että kovalla työllä onnistuminen on mahdollista. Tulisi edes muutama sijoitus reilusti 20:n joukkoon. Se on minun mielestäni realismia ja olisi hyvinkin toivottua, Ikola sanoo. 

1970–1980-luvuilla yhteensä 10 arvokisamitalia ampumahiihdossa saavuttanut, neljää MM-kultaakin juhlinut Ikola nostaa haastattelun lopuksi esiin huolen.

– Suomalaiset tiedetään menestysnälkäiseksi kansaksi. Kaisa on monta vuotta tuonut menestystä ja kantanut toiveita. Jos hänen jälkeensä ei ole ketään, jolla nähdään realismia pärjäämiseen, mielenkiinto lajiin hiipuu.

Lue myös:

    Uusimmat