Täydellistä eristämistä: Ruotsin kohutulta ampumahiihtoluotsilta kova määräys urheilijoilleen MM-kisoissa

Ruotsin ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentaja Wolfgang Pichler ei salli urheilijoidensa tavata perheitään tai poistua stadionalueelta muualle kuin asuintiloihinsa ampumahiihdon MM-kisoissa Ruotsin Östersundissa, raportoi Aftonbladet.

Ampumahiihdon MM-kisat käynnistyvät tänään Ruotsin Östersundissa. Suurin osa Ruotsin ampumahiihtojoukkueen urheilijoista asuu Aftonbladetin mukaan kyseisellä paikkakunnalla, mutta he eivät saa MM-kisojen aikana majailla kotonaan. Urheilijoille on vuokrattu asuintilat muutaman sadan metrin päässä MM-stadionilta.

– Heidän täytyy pysyi taloissaan tai olla täällä stadionilla. He eivät saa mennä ulos ja ottaa kahvia tai jotain sellaista, Pichler linjasi.

– Meidän pitää olla nyt hyvin varovaisia urheilijoidemme kanssa. Kaikki tietävät, kuinka monet ovat parhaillaan sairaina. On niin monia ihmisiä, jotka haluavat jutella heidän kanssaan ja heidän perheensä tulevat tänne. Meidän täytyy eristää heidät.

MM-kisoissa on Pichlerin mukaan keskityttävä ainoastaan lepoon, syömiseen, kilpailemiseen ja palautumiseen, ei mihinkään muuhun.

– Tätä varten on tehty kovasti töitä vuoden ajan. Heillä ei tarvitse olla kivaa 10 päivään. Se on kivaa, jos voitat mitalin. Se on realiteetti.

Pichleriltä kysyttiin, miten urheilijat ovat määräykseen reagoineet.

– He tuntevat minut ja ymmärtävät minua.

Pichleriltä udeltiin myös, mitä tapahtuu, jos hän näkee jonkun kaupungilla.

– He eivät tee sitä. Siihen pitäisi olla joku erityinen syy. Luotan heihin 100-prosenttisesti. Meillä on sama maali: tehdä paras Ruotsille.

Pichler sanoi passittaneensa joitain vuosia sitten yhden urheilijan kotiinsa, kun hän näki tämän MM-kisojen aikaan baarissa. 

Samuelsson ei jupise

Vuosi sitten olympiakultaa ja -hopeaa saavuttanut ruotsalaisampumahiihtäjä Sebastian Samuelsson ei jupissut Pichlerin määräyksestä ainakaan julkisesti, kun häneltä kysyttiin, millaista on asua poissa kotoaan omassa kaupungissaan.

– Luulin, että se olisi erityisempää. Meillä on kuitenkin todella tuore talo ja siinä on paljon enemmän neliöitä kuin minun asunnossani, Samuelsson sanoi.

Ruotsin ampumahiihtäjiä luotsaava Pichler on kohujen marinoima saksalainen valmentaja. Hän valmensi Venäjän ampumahiihtäjiä vuosina 2011–14, ja heistä esimerkiksi Olga Zaitseva, Jana Romanova ja Olga Viluhina ovat saaneet elinikäisen kilpailukiellon dopingrikkomusten takia.

Pichler asetettiin myös hetkellisesti toimintakieltoon Sotshin olympiakisojen systemaattisen dopingohjelman vuoksi. Hänet vapautettiin kuitenkin pannastaan ennen Pyeonchangissa helmikuussa järjestettyjä olympialaisia, ja niissä Ruotsi saavutti ampumahiihdosta sokeeraavasti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. 

Lue myös:

    Uusimmat