Kaipaatko rikkautta tai rakkautta? Ota kissa!

Kissoihin aina liitetty mitä erikoisempia uskomuksia ja epäonnisia mustan kissan kirouksia. Tiesitkö, että monet eri kissarodut ovatkin varsinaisia onnentuojia?

Mikä kissarotu tuokaan mukanaan vaurautta, mikä puolestaan rakkautta? Lue tarunomaiset tarinat!

Japanin bobtail: Onnea ja tervetuloa!

Rauhallinen ja hiljainen Japanin bobtail sai tarun mukaan lyhyen häntänsä, kun se asettui nukkumaan liian lähelle avotulta. Sen pitkä häntä syttyi palamaan ja kauhuissaan kissa juoksi kaupungin läpi. Palava häntä aiheutti tuhoa sytyttämällä rakennuksia yksi toisensa jälkeen tuleen. Rangaistukseksi keisari määräsi, että kaikilta kissoilta leikataan häntä. Todellisuudessa Japanin bobtailin hännättömyyttä ei osata perustella.

Vaikka näinkin dramaattinen tarina kätkeytyy tuon töpöhännän historiaan, tuo kyseinen kissa onnea. Tassunsa tervehdykseen nostanut Maneki neko eli "onnenkissa"on Japanissa erittäin suosittu lahja- ja koriste-esine, joka on kuin onkin rodultaan Japanin bobtail. Keraaminen koriste-esine tuo onnea pääovella kaikille sisään astuville. Jos kissa nostaa vasenta käpälää, se toivottaa asiakkaat tervetulleiksi kauppaan. Jos kissan oikea tassu on ylhäällä, se vilkuttaa hyvän onnen ja menestyksen hengille ja vakuuttaa tuovansa onnea ja vaurautta.

Korat: Vaurautta ja hedelmällisyyttä

"Silmät kuin kastepisarat lootuksen lehdellä tai nuorella riisillä, turkin juuret kuin pilvet ja kärjet kuin hopeaa."

Thaimaassa salaperäinen korat kantaa nimeä Si-Sawat, joka tarkoittaa vaurauden väriä tai onnentuojaa. Korat on myös suosittu häälahja, sillä sen uskotaan takaavan avio-onnea, tuovan mukanaan pitkäikäisyyttä ja hedelmällisyyttä. Jotkut pitävätkin koratia enemminkin onnenamulettina, kuin kotikissana.

Koratin hopeanhohtoinen siniharmaa turkki symboloi terveyttä, vihreät silmät tuovat yltäkylläisen sadon. Koratin omistajien kerrotaan olevan onnekkaita siinäkin mielessä, että kyseinen onnenkissa on älykäs, rakastava ja epätavallinen kissa. Koratin aistienkin kerrotaan olevan keskivertokissaa terävämmät: petojen onkin ollut vaikea napata kynsiinsä nämä teräväkatseiset ja hurjan hyvällä hajuaistilla siunatut kissat. Siinäpä onnea kerrakseen.

Pyhä Birma: Jumalattaren kosketus

Pyhä Birma oli jo muinaisessa Birmassa palvottu jumala. Tarun mukaan temppelien pappien ja hyvien ihmisten henki siirtyi kuolemassa kissan ruumiiseen: aina kun pyhä kissa kuolee, vie se kuolleen papin sielun ikuisuuteen.

Himalajan vuoristossa sijaitsi Lao-Tsun temppeli, jossa palvottiin kultaista, safiirisilmäistä Tsun Kyan-Kse jumalatarta. Temppelin pääpapilla oli valkoinen kissa, Sinh. Kun temppeliin hyökättiin, ylipappi sai surmansa. Suruisa kissa asettui kuolleen isäntänsä ruumiin päälle ja katsoi kohti jumalatarta: siinä samassa papin henki siirtyi kissaan. Kissan tassut muuttuivat valkoisiksi – puhtauden ja hyvyyden värisiksi – ja isännän parta värjäsi kissan turkin kullanhohtoiseksi, kissan kasvot, korvat, jalat sekä häntä saivat hedelmällisen maan värityksen. Pyhän Birman silmät muuttuivat safiirinsinisiksi, aivan kuten jumalattarella.

Sfinx: Ei ole kattia karvoihin katsominen

Sfinx-rotu sai nimensä egyptiläisen ja sitä myötä myös kreikkalaisen taruolennon sfinksin mukaan. Sfinksi on naispuolinen ihmispäinen leijona – kreikkalaisten mukaan sillä oli myös linnun siivet.

Tarut kertovat, että petollinen sfinksi toimi hautapaikkojen vartijana: se oli ovela ja vaarallinen olento, joka kyseli sankareilta arvoituksia. Jos vastaus meni väärin, sfinksi julmana olentoa rankaisi kuolemalla.

"Mikä olento liikkuu aamulla neljällä jalalla, päivällä kahdella, ja illalla kolmella jalalla?"

Vaikkakin sfinksiä on pidetty pahanilmanlintuna, Sfinx-kissa puolestaan on taruhahmon lempeämpi puoli. Sfinx on lähes karvaton ja sen erikoinen ulkonäkö usein ihastuttaa ja vihastuttaa, joitakin jopa pelottaa. Tarinan opetus on, että taruolentomainen sfinx-kissa saattaa näyttää katalalta, mutta sen sydän on puhdasta kultaa.

Siamilainen: Kovaääninen henkivartija

Unohda vahtikoirat! Tarun mukaan kuninkaan kuollessa muinaisessa Siamissa siamilaiskissa kulki etummaisissa vaunuissa uuden kuninkaan kruunauskulkueessa, sillä kuolleen kuninkaan sielun uskottiin siirtyvän kissaan. Kuninkaan sielu osallistui uuden kuninkaan kruunajaisiin kissana ennen siirtymistään taivaalliseen kuningaskuntaan.

Kuninkaallisia siamilaiskissoja annettiin myös lahjaksi mieluisille vierailijoille.

Siamilaisten on kerrottu jopa puolustaneen kotiaan tunkeilijoita vastaan. Temperamenttisen siamilaiskissan ilmaisutaito käykin monien korviin: siamilaisella on kova ääni eikä se epäröi käyttää sitä! Kissa tuoneekin onnea omistajalleen ja hätää pois turhat tunkeilijat (ja ne, jotka eivät kissaihmisiksi voi itseään sanoa).

Venäjänsininen: Koristeellinen onnentuoja

Venäjänsinisiä kissoja on pidetty Venäjällä onnen tuojina sekä kotien kaunistuksena. Sinisiä ja vihreäsilmäisiä kissoja pitivät hoivissaan Venäjän hallitsijatkin, jotka toivoivat tuon kovaäänisen ja älykkään kissan tuovan heille onnea.


AVA / Katri Koskinen

Lähde: Cat-lovers-only.com, Petwave.com, Wikipedia, Miukun tassukirja kaikenkarvaisista kissoista, Atena 2012

Kuvat; Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat