Kainuun prikaatin varusmies kuoli oman rynnäkkökiväärin lauettua harjoituksessa – näin tilanne poliisin mukaan eteni

Esikuntapäälliköltä lisätietoa varusmiehen ampumaturmasta Kainuun prikaatissa – ei viitteitä itsetuhoisuudesta 1:58
Näin Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Arto Hirvelä kertoi onnettomuudesta tuoreeltaan torstaina.

Poliisi kertoo lisätietoja onnettomuudesta, jossa varusmies kuoli Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa.

Kainuun prikaatin ampumaharjoituksessa Hoikanportin ampumaradalla tapahtui eilen aamukymmeneltä vahingonlaukaus, jonka johdosta varusmies sai vakavat vammat päähänsä.

Poliisin mukaan ampumaradalla oli harjoittelemassa 27 varusmiestä rynnäkkökivääriammuntaa kouluttajan johdolla.

Ennen vahingonlaukausta oli ammuttu kohdistuslaukaukset. Varsinainen ampumaharjoitus oli alkamassa ja aseet oli ladattu patruunoilla. Varusmiehet olivat ampumaradan katoksessa ja tarkoituksena oli aloittaa seisten tehtävät ammunnat. 

Tuntemattomasta syystä yhden varusmiehen oma rynnäkkökivääri laukesi ja luoti osui hänen päähänsä. Varusmies sai välittömästi ensiapua palveluskavereiltaan ja lääkintämieheltä.

Poliisin mukaan ase laukesi ennen kuin varusmiehille oli annettu käsky tai lupa ampua.

Osuman saanut varusmies kuljetettiin hoitoon Kainuun keskussairaalaan, josta edelleen Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Hän menehtyi myöhemmin iltapäivällä vammoihinsa Kuopiossa.

*Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Tämä kaikki tiedetään varusmiehen kuolemasta Kainuun prikaatissa – Varusmiesliitto:"Suuri suru vallitsee" 7:16
Tämä kaikki tiedetään tällä hetkellä varusmiehen kuolemasta Kainuun prikaatissa – Varusmiesliitto: "Suuri suru vallitsee".

Poliisi ei epäile rikosta

Poliisin tämänhetkisten tietojen mukaan ammunta oli järjestetty ohjeiden ja määräysten mukaisesti eikä ennen vahinkoa tapahtunut mitään poikkeavaa.

Muut radalla olleet, vieruskaverit mukaan lukien, keskittyivät omaan suoritukseensa ja havahtuivat tilanteeseen vasta, kun rynnäkkökivääri laukesi. Kouluttaja oli ampujien takana eikä hänkään huomannut tavallisuudesta poikkeavaa.

Poliisin mukaan kukaan paikalla ollut ei tiettävästi nähnyt, mitä tilanteessa tarkalleen tapahtui. 

Poliisi on suorittanut paikalla teknistä tutkintaa sekä puhuttanut paikalla olleita henkilöitä. Asiassa ei epäillä ketään rikoksesta.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä. Rynnäkkökivääri lähetetään aseteknisiin tutkimuksiin sen teknisen kunnon selvittämiseksi.

Onnettomuudessa menehtynyt varusmies oli poliisin tietojen mukaan kesän saapumiserästä, eli ennättänyt suorittaa varusmiespalvelustaan jo useamman kuukauden ajan. Henkilö ei ollut ampumaradalla tai ampumassa ensimmäistä kertaa. 

Menehtynyt varusmies oli poliisin mukaan parikymppinen nuori mies.

Kainuun prikaatissa suuri suru – ampumaharjoituksissa haavoittunut varusmies on kuollut 2:02
Katso myös MTV:n uutisjuttu tapahtuneesta: Kainuun prikaatissa suuri suru – ampumaharjoituksissa haavoittunut varusmies on kuollut

Lue myös:

    Uusimmat