Kainuu keksi erikoisen koulutuksen: Näin ehkäistään itsemurhia

Kainuussa koulutetaan metsästäjiä tunnistamaan itsemurhavaarassa olevia metsästyskavereita.

Toimintamalli sai alkunsa, kun Kainuussa huolestuttiin miesten itsemurhien määrästä. Valtaosa kainuulaismiesten itsemurhista tehdään laillisilla metsästysaseilla. 

– Metsästys on Kainuussa hyvin yleistä ja koskettaa monia koteja. Ei taida monta taloutta löytyä, joista ei jonkinlaista asetta löytyisi, kertoo Kainuun alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Asko Keski-Nisula.

Hyvä mehtäkaveri -hankkeessa metsästysseurojen jäseniä koulutetaan, kuinka huolet voi ottaa puheeksi ja miten niihin voi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 

– Tärkeintä on saada miehet puhumaan keskenään arkihuolista ja vaikeistakin asioista. Miehet hakevat yleensä tosi huonosti itselleen apua, sanoo kehittämispäällikkö Esa Nordling Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Ainutlaatuista toimintamallia pilotoitiin kolme vuotta sitten Suomussalmella, jossa koulutettiin kolmisenkymmentä metsästäjää. Sen jälkeen metsästäjiä on koulutettu Ristijärvellä, Kuhmossa ja Sotkamossa. Tähän mennessä koulutuksen on saanut reilut 50 metsästäjää. 

Keski-Nisulan mukaan toimintamalli on tarkoitus laajentaa koko Kainuuseen.
– Koulutuksen käyneet ovat saaneet rohkeutta kohdata vaikeuksissa oleva kaveri ja ottaa huolet puheeksi.

Lue myös:

    Uusimmat