Mainos

Kaikkiin rauhanturvatehtäviin ei löydy lähtijöitä

Erikoisosaajille riittäisi töitä rauhanturvaajina. Hakijoita ylipäänsä on kohtuullisesti, mutta tietyistä ammattiryhmistä on jopa huutava pula. Esimerkiksi kylmälaiteasentajille olisi kysyntää enemmänkin.

- Jos toimialue on Afrikassa, lämpötila yli 40 astetta ja kylmäkone rikki, niin kyllä sitä miestä kaivataan, sanoo rekrytoinneista vastaava luutnantti Pasi Kaunisharju Porin prikaatista.

Tietyillä erikoisluvilla varustetut hakijat, kuten nosturinkuljettajat, ovat tiukassa. Heillä riittää hyvin töitä Suomessakin, eikä hakeutuminen kansainvälisiin tehtäviin tule silloin ensimmäisenä mieleen.

Lääkäripulaan ei näy loppua

Suurin pula on kuitenkin terveydenhoidon henkilökunnasta.

- Tilanne on pahenemaan päin menossa. Lääkäreitä on hyvin vähän hakijoissa. Hoitajissa on kohtuullinen tilanne, mutta heitäkin kaivataan lisää, Kaunisharju sanoo.

Lääkäripulaa paikataan keikkalääkäreillä, jotka saattavat palvella toimialueella kerrallaan vain joitain viikkoja.

Palkkaus lienee suurin syy lääkäreiden vähäiseen kiinnostukseen, Kaunisharju arvelee. Jos saman palkan saa Suomessa, muut palvelussuhteen tarjoamat edut eivät ehkä houkuttele.

Suomalaissotilaiden palvelusturvallisuus ei ole vaarassa, sillä terveydenhuollon ammattilaisia riittää kyllä, mutta vaivojaan voi joutua selittämään vieraalla kielellä muunmaalaiselle lääkärille.

Evp-upseerit paikkaavat lähtijöitä

Myös kantahenkilökunnan houkutteleminen kansainvälisiin tehtäviin on välillä vaikeaa. Hakijoiksi toivottaisiinkin enemmän evp-upseereja.

- On tiettyjä tehtäviä, joihin on hyvä lähettää vanhempi ja kokeneempi kaveri. Näitä ovat esimerkiksi opetustehtävät, Kaunisharju sanoo.

- Jos henkilökuntaa ei saada lähtemään, on hyvä käyttää yhtä lailla vähän aikaa eläkkeellä olleita.

Kantahenkilökunnan rekrytoinnista vastaava myöntää, ettei upseerien paikkojen täyttäminen ole helppoa. Toistaiseksi tehtävät on kuitenkin pystytty täyttämään, vaikka sitten lyhyellä varoajalla.

- Avaintehtäviä ei ole jäänyt täyttämättä, sanoo kapteeni Ilpo Reinikainen maavoimien esikunnasta.

Hakijamäärät talon sisältä ovat pienentyneet viime vuosista. Taustalla ovat muun muassa palvelussuhteen ehdot, palkkaus ja operaatioiden olosuhteet. Myös joukko-osastot pyrkivät pitämään työntekijänsä kotimaassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.