Mainos

Kaiken nähnyt, 44 vuotta tullissa vaikuttanut ylitarkastaja toivoo päättäjiltä heräämistä nuuskaralliin: "Tavaraa tuodaan jo jääteitä pitkin"

1:09
Katso video: Tältä näyttää nuuskakauppoja pursuavassa Ruotsin Haaparannassa

Tornion tulli takavarikoi Ruotsin rajalla viime vuonna jälleen ennätysmäärän nuuskaa. Perämeren liikkuvan valvontaryhmän ylitarkastaja kaipaa kohdennettuja lisäresursseja rehottavan salakuljetuksen ehkäisemiseksi.

44 vuotta tullin palveluksessa vaikuttanut ylitarkastaja Asko Saukkonen kertoo karua tarinaa viime vuodelta tullin nuuskatakavarikoista Tornion rajalta.

– 4 000 kiloa takavarikoitiin Torniossa nuuskaa viime vuonna. Se on aivan valtava määrä. Saadaan prosentteja pois siitä, mitä tuodaan laittomasti maahan, Saukkonen kertoo MTV:lle.

Pienellä laskutoimituksella voidaan todeta, että Tornion tulli takavarikoi vuosittain kymmeniä tuhansia torneja nuuskaa. Tämä tarkoittaa, että Suomen puolelle valuu laittomia nuuskatorneja jopa yli miljoona kappaletta.

– Isommat määrät on laatikkokaupalla. Mitä viranomaisilta kuulee, niin voitot ovat huomattavia. Alkaa olla jonkunmoinen probleema jo koko yhteiskunnalle, Saukkonen summaa.

Yksi nuuskatorni tarkoittaa yleisesti 10 kiekkoa nuuskaa 

Torni nuuskaa voi painaa pyöreästi 100 grammasta 500 grammaan 

Nuuskaa saa tuoda laillisesti maahan 1 000 grammaa omaan käyttöön vuorokauden aikana

Puute kohdennetuista resursseista

Tilannetta vaikeuttaa se tosiasia, että länsirajalla rajanylityspaikkoja on monta. Pelkästään Tornion kautta kulkee tullin mukaan vuosittain viisi miljoonaa ajoneuvoa. 

Saukkosen mukaan resurssit eivät tällä hetkellä vain yksinkertaisesti riitä jokaisen ylityspaikan valvomiseen.

– Kun Viron viinarallia lähdettiin aikoinaan suitsimaan, niin tulli sai monta virkaa lisää Helsingin satamaan. Kyllä me odotetaan, että päättäjät heräisivät ja antaisivat myös meille lisäresursseja. Saataisiin vaikeutettua maahantuontia tuntuvasti.

Saukkonen kertoo, että salakuljettajat saattavat käyttää häikäilemättömästi myös epävirallisia ylityspaikkoja. Näihin kuuluvat muun muassa talvisin kyläyhdistysten tekemät, rajan ylitse kulkevat jäätiet.

– Täällä jokivarressa on käytetty henkilöautoille ja jalankulkijoille tarkoitettuja jääteitä iät ajat. Ne ovat teitä, missä tulli on harvemmin paikalla. Meillä on kuitenkin liikkuva valvonta, joten kyllä me käydään myös siellä, en lähtisi yrittämään, Saukkonen kertoo.

Pakolaiskriisin aikaan tulli pysäytti jokaisen

Vuonna 2015 tulli sai länsirajalle käyttöön ylimääräisiä resursseja pakolaistilanteen vuoksi. Tuolloin tullilla oli mahdollisuus pysäyttää käytännössä kaikki rajan yli kulkeneet ajoneuvot.

Vaikka moninkertaiset resurssit olivatkin tarkoitettuja pakolaisvirran valvomiseen, sai tulli myös samaan aikaan kiinni rajalla valtavan määrän huumerikollisuutta.

– Meitä oli vuonna 2015 töissä yhdessä vuorossa enemmän väkeä kuin meillä on työntekijöitä tällä hetkellä yhteensä. Pystyimme pysäyttämään kaikki. Kun raja oli kiinni, niin myös nuuskan hinta nousi Etelä-Suomessa. 

Oli työntekijöitä sitten kuinka paljon hyvänsä, ikänsä tullissa vaikuttanut Saukkonen kertoo, että länsiraja on ollut aina vilkas maahantuontikanava ja tulee olemaan sitä myös jatkossa. Töitä tullilla tulee siis riittämään.

– Niin kauan kuin muistan, on Tornionjokivarressa rajan ylittäminen ollut vilkasta. Ennen nuuskaa tästä pyrittiin hakemaan aktiivisesti huumausainerikollisuutta 80-luvulta alkaen. Tuotteet vain vaihtuvat vuosien saatossa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja