Mainos

Kaija Saariahon huilukonsertto ensi esityksessä Suomessa

Säveltäjä Kaija Saariahon huilukonsertto Aile du songe (Unen siipi) saa perjantaina ensi esityksensä Suomessa. Radion sinfoniaorkesterin konsertin johtaa Jukka-Pekka Saraste. Solistina on huilutaiteilija Camilla Hoitenga, jolle säveltäjä on omistanut konserttonsa.

Vuonna 2001 valmistunut teos on Yleisradion, Flanderin festivaalin ja Lontoon filharmonisen orkesterin yhteistilaus, jonka kantaesitys oli viime vuoden lokakuussa Brysselissä.

Huilu on Saariaholle läheinen soitin. Hän kertoo pitävänsä sen äänestä, jossa hengitys on aina aistittavissa. Huilun soinnilliset mahdollisuudet soveltuvat hyvin säveltäjän musiikilliseen ilmaisuun.

Konserton otsikko ja tunnelma liittyvät Nobel-kirjailija Saint-John Persen runokokoelmaan Oiseaux (Linnut). Säkeet Unen taittunut siipi, tapaatte meidät jälleen tänä iltana toisilla rannoilla, ovat innoittaneet säveltäjää.

Saariaho ei yhdistä uutuuskonsertossaan ensimmäistä kertaa musiikkiaan Saint-John Persen säkeisiin. Hän käytti jo vuonna 1981 sävelletyssä teoksessaan Laconisme de aile (Siiven harvapuheisuus) muutamia säkeitä samasta kokoelmasta.

-Näissä runoissa kirjailija ei kuvaile lintujen laulua, vaan puhuu sen sijaan niiden lennosta. Hän käyttää lintuja metaforana kuvaillakseen abstraktilla ja moniulotteisella kielellä elämän mysteerejä, säveltäjä sanoo.

Konsertto jakautuu kahteen osaan, joiden nimet ovat Aérienne (Ilmava) ja Terrestre (Maanläheinen).

Camilla Hoitenga on aiemmin kantaesittänyt useita Saariahon huiluteoksia. Nimekäs solisti tekee tiivistä yhteistyötä myös muiden säveltäjien kanssa ja soittaa lisäksi kamarimusiikkikokoonpanoissa. Viime vuonna Hoitenga kantaesitti Saariahon sävellyksen lisäksi japanilaisten Takehito Shimazun ja Shoko Shidan sooloteokset. Unen siiven Hoitenga esittää ensi kertaa Britanniassa 6. maaliskuuta.

Perjantaikonsertin ohjelmassa ovat RSO:n kauden teemasäveltäjän Leevi Madetojan ensimmäinen sinfonia, Jukka Tiensuun Alma I (Himo) ja Sibeliuksen Tapiola. Finlandia-talon konsertti lähetetään suorana Radio Ylen Ykkösessä. Nauhoitettuna konsertti lähetetään huhtikuussa EBU-maissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.