Kahvin hinta ennätysalhaalla – miksi kuluttaja maksaa edelleen kovaa hintaa?

Kahvin hankintahinta on tällä hetkellä alhaisimmillaan puoleentoista vuoteen. Toistaiseksi kahvin alhainen hinta ei ole näkynyt kuitenkaan vähittäiskaupan kahvin hinnassa.

Kahvin pörssihinta on laskenut selvästi vajaassa vuodessa. Esimerkiksi Arabica-laadun hinta on laskenut huikeat 40 prosenttia viime toukokuun huipusta. Kahvin hankintahinnan kehitys ei kuitenkaan aina vastaa pörssihinnan käyrää, eikä hinnanmuutos tästä syystä ole näkynyt vähittäiskauppojen myymän kahvin hinnassa.

Kahvin alhaisen hinnan uskotaan johtuvan siitä, että maailman suurimman kahvintuottajamaan Brasilian kahvinviljelijät tyhjentävät nyt varastojaan tulossa olevan ennätyssuuren sadon tieltä. Suomen vähittäiskaupoissa kahvin hinnanlasku ei kuitenkaan toistaiseksi ole näkynyt.

Kahvin kuluttajahinta halpenee viiveellä

Pauligin ostojohtaja Katariina Ahon mukaan kahvin hankintahinnan ja pörssihinnan alenemisen vaikutus kuluttajahintoihin ei ole kuitenkaan yksiselitteistä. Yhdeksi syyksi kahvin kauppahinnan kalleuteen suhteessa pörssihintaan Aho mainitsee sen, että kahvin hinnan muutokset ilmenevät asiakashinnoissa ja kuluttajahinnoissa viiveellä.

– Kahvin hankintahinnan tulisi pysyä alhaisella hintatasolla pidemmän aikaa, jotta se vaikuttaisi oleellisesti kaupassa myytävän kahvin hinnan alenemiseen, Aho selittää.

Aho mainitsee myös että kahvin pörssihinta ei automaattisesti korreloi aina kahvin kuluttajahinnan kanssa, sillä esimerkiksi Pauligin käyttämissä raakakahveissa on pörssihinnan lisäksi myös laatulisä, joka tyypillisesti nousee pörssihinnan laskiessa loiventaen täten raaka-aineen hinnanlaskua.

– Tulee muistaa että Suomessa käytetään parempilaatuisia kahveja. Ja lisäksi kuluttajahintaan vaikuttavat raaka-aineen lisäksi monet muutkin tekijät kuten tuotteen laatu, sekä kysyntä ja tarjonta. Loppujen lopuksihan kahvin kuluttajahinnan määrittelevät sitä myyvät vähittäiskaupat, Aho muistuttaa.

Hienoista hinnanlaskua odotettavissa

Jos kahvin hankintahinnan kehitys pysyy samanlaisena kuin tähän asti, Aho uskoo että pidemmällä tähtäimellä kahvin kuluttajahinta tulee laskemaan.

– Kahvin hankintahinta on laskenut jo pidempään. Jos kehityssuunta jatkuu samana, niin tehtaiden hinnat laskevat, ja tämä vaikuttanee myös kuluttajahintaan niin että kahvi saattaa halventua hieman. Tämä kaikki riippuu kuitenkin markkinoista, Aho kertoo.

Lopuksi Aho muistuttaa, että kahvin hintaan vaikuttaa myös rahamarkkinoiden tilanne. Kahvin pörssihinnat ovat aina dollareissa, ja dollarin nyt vahvistuttua pörssin raaka-ainehinnan muutos ei käänny automaattisesti euroon. Euroissa kahvin hinta ei siis ole laskenut suhteessa yhtä paljon kuin dollareissa, Aho tarkentaa.

– Kaiken kaikkiaan markkinoilla virtaa nyt kuitenkin enemmän kahvia kuin aikoihin, sillä sekä Brasiliasta että Vietnamista on luvassa harvinaisen muhkeat kahvisadot, Aho lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja