Kahden totuuden ristitulessa – Suomen venäläiset seuraavat Krimin tilannetta

Ukrainan kriisi on kiristänyt entisestään jännitteitä Venäjän ja länsimaiden välillä. Maantieteellisiä ja taloudellisia intressejään omavaltaisesti puolustavasta Venäjästä on tullut monen silmissä maailmanpolitiikan ”paha poika”.

MTV Uutiset kysyi muutamilta Suomessa asuvilta venäläisiltä, näkyvätkö Venäjän johtoa kohtaan kasvavat ennakkoluulot heidän elämässään, ja miten tiiviisti he seuraavat Ukrainan tapahtumia.

Vuodesta 1999 Helsingissä asunut 43-vuotias Sergei ei koe, että asenne venäläisiä kohtaan olisi muuttunut poliittisen vastakkainasettelun myötä.

– Viime aikojen tapahtumat eivät ole näkyneet ainakaan omassa elämässäni. Yleisesti ottaen asenne on muuttunut 90-luvun loppuun verrattuna suvaitsevammaksi.

Vuonna 1998 Joensuuhun muuttanut nelikymppinen Arina on samaa mieltä. Hän kertoo perheensä ja ystäväpiirinsä törmänneen aiemmin moniin ennakkoluuloihin.

– Päät kääntyivät, kun puhuin venäjäksi puhelimeen. Nykyisin venäläistaustaan suhtaudutaan positiivisemmin, eikä Ukrainan tilanne ole muuttanut sitä. Useimmat ihmiset osaavat jättää politiikan omaan arvoonsa.

Erilaisia totuuksia

Arina seuraa miehensä Sashan kanssa aktiivisesti Ukrainan tilannetta suomalaismediasta, venäläisiltä kanavilta ja sosiaalisesta mediasta.

– Meillä on siellä sukulaisia, jotka eivät onneksi asu konfliktialueilla. Silti olemme huolissamme.

He tiedostavat, että venäläisviestimien antama kuva on jäänyt yksipuoliseksi.

– Mutta länsimainenkaan media tuskin antaa tilanteesta täysin oikeaa kuvaa. En usko, että ihmisten mielipiteet perustuvat pelkästään uutisten antamaan tietoon, Sasha toteaa.

Sergei on pistänyt merkille venäläismedian positiivisuuden.

– Katson venäläisiä ja suomalaisia uutiskanavia. Uskon, että venäläismediaa kontrolloi ylempi taho, sillä kaikki kanavat puhuvat samoja asioita positiiviseen sävyyn, oli kyse olympialaisista tai Krimin tilanteesta.

2000-luvun alussa Itä-Suomeen muuttanut Olga kertoo seuraavansa lähinnä venäläisiä uutisia.

– Luotan niihin, vaikka tiedän, ettei niissä näytetä kokonaiskuvaa.

Suomalaiset olleet uteliaita

Sergei, Arina, Sasha ja Olga kertovat puhuneensa Ukrainan tilanteesta suomalaisten kanssa. Keskusteluja on käyty hyvässä hengessä, vaikka poliittisesti tilanne on tulenarka.

– Uimahallin saunassa vanhemmat suomalaismiehet kysyivät mielipidettäni, kun huomasivat minun olevan venäläinen, Sasha kertoo.

– Heitä kiinnosti näkemykseni, mutta he eivät haastaneet sitä. Lähinnä se oli uteliaisuutta.

– Kaupassa eräs mies puhui kovaan ääneen Ukrainan tilanteesta. Kun minä ja perheeni tulimme kohdalle, hän hiljensi ääntään. Mutta on normaalia, että tällaiset asiat herättävät keskustelua, Sergei puolestaan toteaa.

Sergei ei halua kuitenkaan tuhlata liikaa aikaa puhumalla politiikasta. Hänen mukaansa se on valheiden suo, josta on mahdoton ottaa selvää.

– Maailmalla Venäjä on jäänyt linjansa kanssa yksin. Mutta valtaosalta venäläisistä löytyy tuolle linjalle kannatusta. Ehkä Euroopassa asuvat venäläiset ovat kriittisempiä, Arina pohtii.

– Meille tärkeintä on, ettei tästä tulisi aseellista konfliktia. Myös monilla ystävillämme on Ukrainassa lähimmäisiä. Kaikesta huolimatta kansat ovat lähellä toisiaan, mikä tekee tilanteesta erityisen surullisen.





Lue myös:

    Uusimmat