Kahden euron bensalitra on jo arkea – tässä suomalaisten uusi kipuraja polttoaineen hinnalle

Bensan hinta noussut lähes 30 % vuoden aikana, syynä raakaöljyn kallistuminen 1:56
Bensan hinta on ollut kovassa nousussa jo pitkään. Syynä on ollut muun muassa raakaöljyn kallistuminen.

Polttoaineen litrahinnan maaginen kahden euron raja on ylittynyt. Samalla myös piste, jonka jälkeen hinnan kerrotaan vaikuttavan autoilun määrään, siirtyy yhä ylemmäs.

Tutkimusyhtiö Bilendi kysyi lähes 800 suomalaiselta autoilijalta, kuinka paljon polttoaineen pitäisi maksaa ennen kuin sillä olisi vaikutusta heidän ajomääräänsä.

Vastaukset paljastavat, että suomalaiset ovat valmiita maksamaan bensastaan keskimäärin peräti 2,46 euroa litralta. Dieselistä sen sijaan ollaan valmiita maksamaan "vain" 2,41 euroa litralta.

– Vuosien ajan on puhuttu suomalaisten kipurajan olevan kahden euron litrahinta. Olimme yllättyneitä siitä, kuinka paljon suomalaiset ovatkin nykyään valmiita maksamaan polttoaineesta. Varsinkin erot maksuvalmiudessa erilaisten autoilijoiden ja alueiden välillä olivat yllättäviä, Bilendin vanhempi tutkimusjohtaja Miika Parpo kertoo tiedotteessa viitaten kyselyn pohjalta laskettuihin keskiarvohintoihin.

Eroja myös alueellisesti sekä ikäluokkien välillä

Maksuvalmiudessa oli myös selkeitä eroja muilla muuttujilla mitattuna. Siinä missä alle 24-vuotiailla vastaajille oli kipurajana 2,12 euroa litralta, olivat yli 65-vuotiaat valmiita maksamaan jopa 2,76 euroa litralta ennen kuin sillä olisi vaikutusta heidän ajamiseensa.

Myös alueellisesti oli huomattavissa selkeitä eroja. Kun Itä-Suomessa raja vedettiin 2,17 euroon litralta, olivat eteläsuomalaiset valmiita maksamaan 2,68 euroa bensiinilitrasta.

Päivittäisessä liikkumisessaan joukkoliikennettä käyttävät autonomistajat ovat selkeästi vähemmän herkkiä hinnan muutoksille, sillä heillä raja tulee vastaan vasta 3,12 euron litrahinnalla.

Myös perhemuodolla oli merkitystä, sillä kahden aikuisen taloudessa asuvat ovat valmiita maksamaan yli 2,5 euroa litralta bensiinistä kun yhden aikuisen talouksissa kipuraja kulki 2,08–2,35 eurossa.

Hieman yli neljäsosa vastaajista ei osannut ottaa kantaa siihen, mikä on heidän kipurajansa polttoaineen hinnan suhteen.

Lähde: Bilendi

Lue myös:

    Uusimmat