"Kahdeksan vuoden avioliittoni olikin pelkkä kulissi"

Kaija*, 53 luuli tavanneensa elämänsä rakkauden, kun hän kahdeksan vuotta sitten tutustui Kodjoon*. Muutaman kuukauden tuttavuuden jälkeen pariskunta meni naimisiin, mutta myöhemmin selvisi, että koko avioliitto olikin perustunut valheelle.

– Tapasimme tanssiravintolassa. Hain häntä tanssimaan, ja siitä se sitten lähti, Kaija muistelee.

Tanssin jälkeen istuttiin baarin puolella ja tehtiin tuttavuutta. Asiaa hieman hankaloitti se, että pariskunnalla ei ollut yhteistä kieltä, mutta siitä ei välitetty.

– Kommunikoimme aluksi lähinnä eleillä ja ilmeillä.

Kiire naimisiin

Kodjo oppi suomenkielen nopeasti. Ainakin sellaiset tärkeät lauseet kuin "minä rakastan sinua" tai "minä haluan sinut" sujuivat hyvin, ja ensimmäisten kuukausien aikana niitä toisteltiinkin tiuhaan. Vain muutaman kuukauden yhdessäolon jälkeen Kodjo kosi.

– Olin tietenkin kamalan yllättynyt kosinnasta. Itse olisin kyllä mielelläni odottanut vähän pidempään, mutta toisaalta olin hyvin otettu ja onnellinen. Kodjo oli jo silloin onnistunut kietomaan minut pikkusormensa ympärille.

Pian häiden jälkeen Kaijalle selvisi oikea syy, miksi Kodjo halusi niin nopeasti naimisiin. Hän löysi tuoreen aviomiehensä papereita, joista kävi ilmi, että Kodjoa oli odottanut käännytys takaisin kotimaahansa. Hän oli hakenut turvapaikkaa Suomesta, mutta sitä ei ollut myönnetty.

– Kodjo tiesi, että suomalaisen vaimon avulla hän saisi oleskeluluvan.

Ankea kulissiavioliitto

– Kaikki lämpö ja hellyys katosivat heti, kun meidät oli vihitty. Olin itse kuitenkin rakastunut ja halusin uskoa, että kaikki kääntyisi vielä paremmaksi. Siksi pysyin suhteessa niin kauan. Ystävänikin yrittivät saada minut tajuamaan, että Kodjo käyttää minua hyväkseen, mutta en suostunut näkemään tosiasioita, Kaija kertoo.

Naimisiinmenon jälkeen Kaija sai myös tietää, että Kodjolla oli kotimaassaan pieni tytär, jonka äidille hän lähetteli kuukausittain rahaa. Tämä kävi myös tapaamassa afrikkalaista perhettään vuosittain. Kaija maksoi matkat, sillä työttömällä Kodjolla ollut varaa tuhansien eurojen lentolippuihin.

– Viime vuonna Kodjo sitten alkoi puhua, että haluaisi hakea tyttärensä Suomeen. Olin sitä vastaan, mutta taivuin lopulta hänen tahtoonsa, kuten aina. Kun asiat oli järjestetty ja tyttö Suomessa, Kodjo jätti minut.

Vasta nyt, kun kahdeksan vuotta kestänyt avioliitto on ohi, Kaijan on pakko katsoa totuutta silmiin: Kodjo käytti häntä törkeällä tavalla hyväkseen. Hän kohteli vaimoaan kuin ilmaa vuosien ajan, ja jätti tämän heti, kun pysyvä oleskelulupa oli varmistunut.

– En tiedä miten selviän eteenpäin. Olen katkera ja vihainen, mutta kaikesta huolimatta vielä rakastunut Kodjoon, Kaija huokaa.

*Henkilöiden nimet on muutettu

Studio55/Elina Rantalainen

Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja