Lauri Vuorinen toinen maailmancupissa! Näin Falunin dramaattinen sprinttipäivä eteni

Maastohiihdon maailmancupin päätösviikonloppu Ruotsin Falunissa käynnistyi perinteisen sprinttikilpailuilla perjantaina. MTV Urheilu seurasi tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa. 

Kisan suomalaishelmi oli Lauri Vuorinen, joka hiihti toiseksi Norjan Johannes Hösflot Kläbon takana. 

Kyseessä on Vuoriselle uran ensimmäinen henkilökohtainen palkintosijoitus maailmancupissa. Hän oli aiemmin ollut parhaimmillaan neljäs sprintissä. 

Miesten kisan palkintokolmikon täydensi maailmancupia johtava norjalainen Harald Östberg Amundsen

Naisten puolella kärkikolmikon muodostivat Norjan Kristin Stavås Skistad, Ruotsin Linn Svahn ja Ruotsin Jonna Sundling

Muista suomalaisista Joni Mäki, Kerttu Niskanen ja Johanna Matintalo karsiutuivat alkuerissä. Karsintahiihtoon jäi peräti kahdeksan suomalaista. 

Maailmancupin päätösviikonloppu jatkuu Falunissa perinteisen 10 kilometrin väliaikalähdöillä lauantaina. 

Falunin sprinttihiihtojen seuranta:

Erävaihe

Klo 17.55: Kiitokset hiihtopäivän seuraajille! Alla olevasta linkistä pääset lukemaan Lauri Vuorisen kommentteja upeasta kakkossijasta. 

Klo 17.28: Vuoriselle uran ensimmäinen henkilökohtainen palkintosijoitus maailmancupissa Kläbon takana. Tietä podiumille tasoitti Häggströmin ja Valnesin kaatuminen viimeisessä laskussa. Kolmas on Amundsen (NOR). 

Kaatuminen näytti ruotsalaisen aiheuttamalta, ja Valnes olikin hyvin turhautuneen oloinen maalissa. 

Klo 17.28: Vuorinen on toinen! Huima hiihto! 

Klo 17.23: Vuorinen finaalin lähtöviivalla. Seurana Kläbo (NOR), Valnes (NOR), Amundsen (NOR), Northug (NOR) ja Häggström (SWE).

Klo 17.16: Skistad on ihan ylivoimainen ruotsalaisyleisön edessä! Svahn ja Sundling täydentävät palkintokolmikon. Norjalainen nousi kärkeen viimeisessä laskussa, juuri ennen loppusuoraa, eikä antanut siinä mitään mahdollisuuksia ruotsalaistähdille. Skistad nosti sormen suulleen maaliviivalla kuin hiljentääkseen yleisön.   

Klo 17.12: Naisten finaali alkaa ihan hetken kuluttua: Svahn (SWE), Ribom (SWE), Sundling (SWE), Skistad (NOR), Fähndrich (SUI) ja Gimmler (GER). 

Klo 17.07: Toinen välierä meni kyttäilyksi, joten Vuorinen on aikavertailun kautta finaalissa. Toisesta otatuksesta loppukilpailuun Häggström (SWE) ja Northug (NOR).  

Kyseessä on Vuorisen uran kolmas sprinttifinaali maailmancupissa. Paras sijoitus on neljäs Canmoresta viime helmikuulta. Etenemistapa oli tuolloin perinteinen. 

Klo 17.01: Vuorinen on eränsä neljäs Kläbon, Valnesin ja Amundsenin takana, mutta edelleen aikavertailussa. Finaalipaikka on edelleen mahdollinen.  

Klo 16.58: Nyt Vuorinen lähtöpaikalla ensimmäiseen välierään. Kläbo, Valnes, Amundsen, Schoonmaker ja Moser seurana.  

Klo 16.58: Alkuerissä karsiutunut Joni Mäki avasi tuntemuksiaan Ylen tv-haastattelussa. 

– Ei tämän päivän vireellä tullut oikein mitään tuohon viimeiselle tömpyrälle ja loppuun. Ei kyllä miehestä ollut mihinkään, maailmancup-kautensa päättynyt Mäki kommentoi Ylelle.  

Klo 16.56: Ribom (SWE) ja Fähndrich (SUI) toisesta välierästä finaaliin. 

Klo 16.50: Svahn ja Skistad suoraan jatkoon, kolmanneksi tulleen Sundlingin aikakin riittänee finaaliin. Gimmler toisella aikavertailupaikalla.  

Klo 16.47: Naisten välierät käyntiin. Ensimmäisessä otatuksessa Ruotsin Sundling ja Svahn, Norjan Skistad, Myhre ja Svendsen sekä Saksan Gimmler. 

Klo 16.44: Viimeinen erä on huipputasainen, naisten alkuerien tavoin. Jatkoon pääsevät Cerny (CZE) ja Chanavat (FRA). Aikavertailun avulla paikat jaetaan 2. erästä, jossa oli mukana myös Vuorinen. Sieltä jatkoon Häggström (SWE) ja Moser (AUT).  

Klo 16.39: Joni Mäki karkasi jo muulta porukalta puolimatkassa, mutta hyytyi pahasti eränsä 4. sijalle. Mäki ei siis pääse jatkoon. Välieriin Wiig (NOR) ja Northug (NOR).  

Klo 16.32: Kolmannesta erästä jatkoon Schoonmaker (USA) ja Anger (SWE). 

Klo 16.26: Vuorinen suvereenilla esityksellä eränsä toinen! Jatkopaikat suomalaiselle ja Amundsenille (NOR). Vuorinen pääsee ensimmäiseen välierään, jossa on jo mukana kova norjalaiskolmikko Valnes, Kläbo ja Amundsen. 

Klo 16.20: Miesten avauserässä norjalaistähdet Valnes ja Kläbo leikittelivät jatkopaikoille. Seuraavassa erässä Vuorinen ladulla.  

Klo 16.16: Välieristä karsiutunut Matintalo harmitteli Viaplayn haastattelussa sitä, ettei kalusto pelannut. 

– Ei ole minun suksiin löydetty pitoa tänään, Matintalo totesi ja jatkoi, ettei mikään osa-alue kaluston suhteen pelannut. 

– Ei sillä tällä tasolla tulosta tehdä.  

Klo 16.14: Huipputasainen erä! Niskanen on joukon viides, eli suomalaisnaisia ei nähdä välierissä. Steiner (SUI) ja Rydzek (GER) jatkoon. Aikavertailun avulla jatkoon Fähndrich (SUI) ja Svendsen (NOR) 1. erästä.  

Klo 16.08: Ribom (SWE) ja Dahlqvist (SWE) jatkoon 4. erästä. Seuraavassa otatuksessa mukana Niskanen. 

Klo 16.02: Kolmannessa erässä mielenkiinto kohdistui maailmancupin johtajaan Jessie Digginsiin. Hän oli porukan neljäs, mikä oli hänelle torjuntavoitto. Hän saa suorituksestaan noin 40 pistettä, kun häntä kokonaiscupissa jahtaava Linn Svahn on vahva ehdokas palkintopallille, mikä toisi 90-100 pistettä. Kaksikon ero ennen sprinttiä oli 90 pistettä. 

Diggins on edelleen suosikki cup-voittajaksi, sillä lauantain ja varsinkin sunnuntain matka (20 kilometrin yhteislähtö vapaalla) on hänelle vahva.   

3. erästä jatkoon Gimmler (GER) ja Lundgren (SWE). 

Klo 15.55: Taktisesti fiksun hiihdon tehnyt Matintalo taipuu loppusuoralla eränsä kolmanneksi, eikä aika riitä vertailussa. Myös Frida Karlsson karsiutui jatkosta, Svahn ja Myhre (NOR) välieriin.  

Klo 15.49: Avauserästä suoraan jatkoon hyvin odotetusti Sundling (SWE) ja Skistad (NOR). Seuraavassa ladulla Matintalo, kirittäjinä mm. Ruotsin tähdet Karlsson ja Svahn.  

Klo 15.45: Erävaihe käyntiin! Naiset ensin ladulle alkuerissä. Suomalaisista Matintalo on 2. erässä, Niskanen viidennessä. 

Karsintavaihe

Klo 14.25: Palataan seurannan pariin reilun tunnin kuluttua, kun erävaihe käynnistyy!

Klo 14.14: Vuorinen (3:s) ja Mäki (8:s) jatkavat suomalaismiehistä. Liekari (35:s), Moilanen (39:s), Ahonen (40:s) ja Haarala (55:s) jäivät erien ulkopuolille. Vuorisen edelle ehtivät norjalaistähdet Valnes ja Kläbo – Vuorisen ero kärkeen 4,64 sekuntia.  

Suomalaisia erävaiheeseen siis neljä: Vuorinen, Mäki, Kerttu Niskanen ja Matintalo. Erävaihe käynnistyy kello 15.45. Suomalaisten eränumerot: Matintalo 2, Niskanen 5, Vuorinen 2, Mäki 4.

Klo 14.07: Vuorinen oli tyytyväinen karsinnan 3. sijaansa. Hän uskoo, että on vahva sprinttiradan loppusuoralla. 

– Kalusto toimi tosi hyvin, ja mieskin kesti ihan hyvin tuon radan. Ei tullut sitä niin sanottua isoa happoa, hän totesi Viaplayn haastattelussa. 

Klo 14.04: Vuorinen jysäyttää karsinnan 3. sijalle tässä vaiheessa. Loistohiihto! Muista suomalaisista Mäki on varmasti jatkossa, Liekari ja Moilanen putoamisvaarassa ja Haarala ulkona. Ahonen vielä tulematta.  

Klo 14.01: Kärki tällä hetkellä: Valnes, Kläbo ja Amundsen. Mäen jälkeen muut suomalaiset vielä tulematta maaliin. 

Klo 13.56: Mäeltä kelpo veto. Hän tulee olemaan melko korkealla tuloslistassa ja varmasti jatkossa. Kläbo tykittää tässä vaiheessa pohja-ajan lähes viidellä sekunnilla. 

Klo 13.50: Miesten karsinta käyntiin. 

Klo 13.45: Niskanen totesi Viaplayn haastattelussa, että hänen suksensa olivat kilpailukykyiset. Matintalon suksi "ei ollut täydellinen".  

Klo 13.37: Miesten karsinta käyntiin klo 13.50. Sielläkin mukana kuusi suomalaista. 

Klo 13.34: Ruotsin Jonna Sundling voittaa karsinnan. Suomalaisista jatkoon Niskanen (17:s) ja Matintalo (20:s). Joensuu hävisi kärjelle lähes 17 sekuntia ja on 32:s. Hänen lisäkseen Kyllönen (43:s) ja Lylynperä (49:s) putosivat jatkosta. Olkkonen kaatui ja keskeytti. 

Kyseessä on Suomen naisten selvästi heikoin sprinttikarsinta tällä kaudella. 

Klo 13.26: Niskanen ja Matintalo ovat läpäisemässä karsinnan, Joensuu, Lylynperä ja Kyllönen ovat ulkona. Olkkonen keskeytti.  

Lylynperä toteaa Viaplayn haastattelussa, että kaluston kanssa oli todella isoja ongelmia. Tämä on todennäköisesti iso selitys Suomen heikolle kokonaispanokselle. 

Klo 13.22: Karsinnalle karmea suomalaisalku. Olkkonen keskeyttää ladulle, ja Joensuu jää kärjestä sekuntikaupalla ja on vaarassa pudota eristä. Matintalo hiihtää kelpo ajan, mutta Lylynperä on varmasti ulkona 30:n joukosta.  

Klo 13.15: Naisten karsintavaihe käyntiin! Suomalaiset starttaavat listan alkupäässä. 

Klo 13.00: Tervetuloa hiihtoseurannan pariin! Sprinttien karsintavaihe käynnistyy naisten osalta vartin päästä. Miesten vuoro on klo 13.50.  

Lue myös:

    Uusimmat