Kadonnut vaimo, paloiteltu naapuri ja murhattu ystävä: 76-vuotiaan miljonäärin uskotaan tunnustaneen vahingossa: "Tapoin kaikki, tietysti"

Oikeudenkäynti 76-vuotiasta miljonääriä vastaan alkaa Yhdysvalloissa – epäillään murhanneen ystävänsä peitelläkseen vaimonsa murhaa 0:54
Video: Oikeudenkäynti 76-vuotiasta miljonääriä vastaan alkaa Yhdysvalloissa – epäillään murhanneen ystävänsä peitelläkseen vaimonsa murhaa

Yhdysvalloissa on alkamassa ainutlaatuinen oikeudenkäynti 76-vuotiasta miljonääriä Robert Durstia vastaan. Durst on aiemmin muun muassa kertonut valamiehistölle leikanneensa naapurinsa pään irti, mutta välttyi silti tuomiolta. Välttääkö Durst jälleen vankilan, vaikka hänen uskotaan tunnustaneen murhan vahingossa?

Kiinteistöbisneksellä rikastunut miljonääri Robert Durst kietoutuu useampaan rikokseen, vaikka häntä ei ole koskaan yhdestäkään tuomittu. Nyt New Yorkissa on alkamassa kenties 76-vuotiaan miehen viimeinen oikeudenkäynti.

Durstin syytetään tappaneen ystävänsä Susan Bermanin ampumalla häntä takaraivoon vuoden 2000 joulukuussa. Hän on vuosien aikana jatkuvasti kiistänyt syyllisyytensä.

Oikeudenkäynnistä voi tulla pitkä, sillä ainoat fyysiset todisteet Durstia vastaan ovat kaksi kirjettä vuosikymmenten takaa.

Vaimo katosi 80-luvulla

Rikostutkijat ovat esittäneet teon motiiviksi toisen rikoksen peittelyn. Durstin vaimo katosi vuonna 1982 epämääräisissä olosuhteissa. Tutkijat olivat vuosia myöhemmin ottaneet yhteyttä Durstin ystävään Bermaniin ja halusivat kysellä Durstin vaimosta Kathleenista.

Kathleen ja Robert Durst olivat tuolloin keskellä avioeroprosessia. Durstin kertoman mukaan katoamisiltana Kathleen oli ystävänsä juhlissa, minkä jälkeen hän palasi syömään illallista miehensä luo South Salemiin. Sitten Kathleen lähti junalla kohti Manhattania, sillä parin kakkoskoti oli lähempänä hänen opiskelupaikkaansa, jossa pitäisi olla aikaisin aamulla.

Rikostutkijat uskovat, ettei Kathleen koskaan astunut tuohon junaan, Los Angeles Times kertoo.

Seuraavana aamuna nainen soitti koululle Kathleenin nimissä ja kertoi olevansa sairaana. Nykypäivänä tutkijat eivät usko Kathleenin itse soittaneen puhelua, mutta tuolloin epäilykset eivät heränneet.

Tutkijat epäilevät, että Susan Berman auttoi Durstia peittelemään vaimonsa todellista kohtaloa, ja hän oli tuo nainen puhelimessa.

Poliisi halusi jutella Bermanin kanssa kadonneesta vaimosta

Virkavallan epäilykset kuitenkin nousivat vasta 20 vuotta katoamisen jälkeen, kun tapaus avattiin uudelleen vuoden 2000 marraskuussa. Berman soitti Durstille, että rikostutkijat haluavat kysellä häneltä Kathleenin katoamisesta.

Alle kaksi kuukautta myöhemmin Berman löydettiin asunnostaan kuolleena. Häntä oli ammuttu takaraivoon teloitustyyliin, eivätkä poliisit löytäneet merkkejä murrosta tai ryöstöstä.

Poliisi sai muutamaa päivää myöhemmin kirjeen osoitettuna apulaispoliisipäällikölle. Päivää ennen ruumiin löytymistä kirjatussa kirjeessä sanotaan, että Bermanin asunnosta löytyy ”raato”.

Tilanteen käydessä tukalaksi Robert Durst lähti pakoon. Hän vuokrasi halvan asunnon kaukaa Texasista, Galvenston Baysta, jossa hän esiintyi naisena. LA Timesin mukaan hän valitsi naisen roolin, sillä parran kasvattaminen olisi kestänyt liian kauan. Lisäksi hän esiintyi mykkänä, jottei miehekäs ääni paljastaisi häntä.

Uusi naapuri löytyi paloiteltuna

Naiseksi naamioituneen Durstin uusi naapuri Morris Black, 71, tunnettiin naapuruston nalkuttajana. Durstin mukaan heistä tuli kuitenkin hyviä ystäviä ja hän paljasti hänelle henkilöllisyytensä.

Myöhemmin saman vuoden syyskuussa Blackin ruumiinosia löytyi jätesäkissä ympäri Galvenston Bayn kaupunkia. Poliisi sai tietää ”mykästä naisesta”, joka asui Blackia vastapäätä ja matkusteli paljon. He tutkivat Durstin asunnon ja löysivät viiltoja lattiasta. Kun he nostivat linoleum-lattiaa, sen alta paljastui veritahroja.

Durst pidätettiin murhasta epäiltynä, mutta hän pääsi vapaalle jalalle 250 000 dollarin takuita vastaan. Hän yritti jälleen paeta, mutta jäi kuitenkin reilun kuukauden päästä kiinni näpistellessään supermarketista, vaikka hänellä oli kymmeniätuhansia dollareita käteistä autossaan.

"En tappanut parasta ystävääni. Minä paloittelin hänet"

Durst kiikutettiin oikeuden eteen, jossa hän kertoi Blackin kuoleman olleen vahinko. Hän kertoi Blackin uhanneen häntä aseella, jota Durst yritti kamppailla hänen kädestään. Käsirysän vuoksi he kaatuivat, ase laukesi ja osui Blackia takaraivoon, Durst kertoi oikeudessa.

Durst kertoi pelänneensä, että kukaan ei usko hänen selitystään, joten hän päätti hankkiutua eroon todisteista ja paloitellut Blackin ruumiin ja heittäneen palat mereen.

Syyttäjien mukaan yksi jätesäkeistä oli auki, kun nuori kalastaja löysi ne satamasta. Syytäjien mukaan Durst yritti hankkiutua eroon siitä ainoasta ruumiinosasta, joka voisi todistaa häntä vastaan – päästä. Blackin päätä ei koskaan löydetty.

– En tappanut parasta ystävääni. Minä paloittelin hänet, Durst sanoi oikeudessa.

Valamiehistö uskoi selityksen, vaikka pitikin Durstia ”outona”.

Epäilykset heräsivät 

Lehdistö villiintyi tapauksesta ja viimeistään silloin Durst nousi kuuluisuuteen. Vuonna 2016 HBO-tuontantoyhtiö päätti tehdä Durstin erikoisesta ja monivaiheisesta elämästä dokumentin The Jinx.

Dokumentin teon aikana murhatun Bermanin adoptoitu poika puolusti haastatteluissa Durstia, äitinsä vanhaa ystävää. Hän kuitenkin sattui löytämään vanhan kirjeen, jonka Durst olikirjoittanut vuonna 1999. Käsiala ja jopa kirjoitusvirheet olivat samoja kuin poliisille osoitetussa kirjeessä, jossa kerrottiin Bermanin asunnosta löytyvästä kuolleesta.

Seuraavassa haastattelussa HBO:n kanssa Durstilta kysellään kirjeistä. Muulloin itsevarma ja huolettoman oloinen Durst alkoi epäröidä ja röyhtäisee. Lopulta hän toteaa, ettei ole kirjoittanut poliisille osoitettua kirjettä.

"Tapoin kaikki, tietysti"

Nauhoituksen jälkeen Durst meni wc-tiloihin, eikä ilmeisesti muistanut päällänsä olevaa mikrofonia.

– En tiedä, mitä odotitte saavanne. En tiedä, mitä talossa on. Haluan tätä. Tapoin kaikki, tietysti, Durst puhelee vessassa ilmeisesti itselleen. Osa nauhoituksesta on epäselvää.

– Haluan tehdä jotain uutta. Siinä ei ole mitään uutta. Hän oli oikeassa, minä väärässä. Röyhtäily. Minulla on vaikeuksia kysymyksen kanssa. Mitä helvettiä minä tein? Durst sanoo nauhalla.

Tuotantoyhtiö leikkasi nauhasta osan mukaan dramaattisemmassa järjestyksessä, ja dokumentti päättyy Durstin sanoihin: ”Mitä helvettiä minä tein? Tapoin heidät kaikki, tietysti”.

Durst pidätettiin dokumentin julkaisua edeltäneenä päivänä vuonna 2015, FBI:n mukaan kesken pakomatkan suunnittelun. Hän on siitä asti odottanut oikeudenkäyntiä, jonka on määrä alkaa tällä viikolla New Yorkissa.

Lue myös:

    Uusimmat