Perheellä ei ollut aavistustakaan, että he asuivat hirviön kanssa – Kansasissa riehuneen kylmäverisen kuristajan tytär: "Rakastin tuntemaani miestä, en sitä psykopaattia"

Kerri Rawson tulee muistamaan koko ikänsä helmikuun 25. päivän vuonna 2005. Koputus ovelle muutti hänen koko elämänsä. ABC News kertoi hänen tarinansa.

– Oli ihan normaali, päivä. Työskentelin sijaisopettajana ja olin ottanut päivän vapaaksi. Olin jo muutenkin vähän kireänä ja mietin, kuka tämä ovelleni koputtanut henkilö on? Hän sanoi olevansa FBI:sta.

Agentti kysyi, tiesikö Rawson, kuka BTK-kuristaja on? Rawson vastasi tietävänsä, jolloin agentti kertoi FBI:n pidättäneen hänen isänsä BTK-murhista.

Kun agentti kertoi uutiset Rawsonille, hänen koko elämänsä oli tuntunut valheelta.

Rawson julkaisi juuri kirjan sarjamurhaan tyttärenä olemisesta. Kirjassa hän kuvailee rakastavan isän ja psykopaatti murhaajan sovittamista yhteen.

Sido, kurista, tapa

Rawsonin isä Dennis Rader saattoi joskus olla karkea, mutta hän rakasti tytärtään. Rader johti paikallisen kirkon toimintaa, ohjasi partiolaisia sekä oli ilmavoimien veteraani.

Lähes kuusikymppinen, tavallinen, kaljuuntuva mies. Yhtäkkiä hän olikin pahamainen sarjamurhaaja.

Lyhenne BTK tulee sanoista "Bind, Torture, Kill" (sido, kiduta, tapa). Tällä viitattiin Raderin tapaan murhata uhrinsa.

Yli 30 vuotta BTK-kuristaja terrorisoi Wichitan aluetta Kansasissa. Tuona aikana hän tappoi 10 ihmistä, mukaan lukien kaksi lasta.

Hän tuli tunnetuksi paikallisille medioille ja poliisille lähettämistään kirjeistä. Joskus hän soitti ja kertoi yksityiskohtia murhista.

"Talossamme on paha mies"

Nyt 73-vuotias Rader tunnusti syyllisyytensä heinäkuun 27. päivä 2005. Hänet tuomittiin kymmeneen elinkautiseen. Hänellä ei ole mahdollisuutta päästä ehdolliseen vankeuteen.

Murhat alkoivat tammikuussa 1974, kun hän murhasi neljä saman perheen jäsentä. Hän tappoi perheen vanhemmat Joseph ja Julie Oteron sekä heidän kaksi lastaan.

Myöhemmin samana vuonna hän murhasi 21-vuotiaan Kathryn Brightin ja kaksi seuraavaa uhriaan Shirley Vian ja Nancy Foxin kolme vuotta myöhemmin.

Huhtikuussa 1984 Rader murhasi kahdeksannen uhrinsa, perheen naapurin Marine Hedgen. Rawson oli tuolloin 6-vuotias ja hän alkoi saada paniikkikohtauksia öisin.

– Murha pelotti minua. Heräsin huutaen ja äitini tuli lohduttamaan minua. Sanoin hänelle, että talossamme on joku paha mies. Äitini sanoi, että ei ole.

Vuoden 1991 tammikuuhun mennessä Rader oli murhannut 10 ihmistä. Tämän jälkeen hän lopetti pitkäksi aikaa ja ihmiset luulivat hänen kadonneen.

BTK-kuristajan paluu

Sitten vuonna 2004 Wichita Eagle -sanomalehti kirjoitti jutun 30-vuotta sitten tapahtuneesta ratkaisemattomasta Oteron perheen murhasta.

– Sanoimme jutussa, että murhaaja on jo unohdettu. Tämä herätti hänen vihansa, kommentoi lehden päätoimittaja Michael Roerhman.

Rader päätti lähettää kirjeen lehden toimitukseen. Hän käytti nimeä Bill Thomas Killman (BTK).

– En unohda sitä päivää koskaan. Kirjeen mukana oli kuvia Vicki Wegerlestä, joka murhattiin kotonaan 1986, kertoi Wichitan entinen poliisi Kelly Otis.

Muropaketit olivat virhe

Vuosina 2004-05 Rader lähetteli kirjeitä ja postikortteja medioille. Sitten hän kertoi sijainteja muropaketille, joita hän jätti tien varsille.

– Cereal box (murolaatikko), koska serial killer (sarjamurhaaja). Hänen mielestään se oli hauskaa. Hän puki nukkeja näyttämään uhreiltaan ja jätti niitä murolaatikoihin uhreilta ottamiensa tavaroiden kanssa, kertoo rikospsykologi Katherine Ramsland.

Muropaketit johtivat lopulta poliisit Raderin jäljille. Hän pudotti yhden paketin rautakauppaan. Sisällä oli viesti, jossa hän kysyi, voisiko hän lähettää viranomaisille levykkeen.

Vaatimus oli, että levyn alkuperää ei saisi jäljittää. Rader pyysi poliiseja laittamaan mainoksen lehteen, jos tämä onnistuisi.

Poliisit laittoivat mainoksen lehteen, jonka jälkeen levyke saapui. Levykkeen tiedoista selvisi, että se oli rekisteröity erään luterilaisen kirkon tietokoneelle. Kirkon johtaja oli Dennis Rader.

DNA ratkaisi

Raderia alettiin tutkia. Murhien alkaessa 1970-luvulla DNA-tekniikka ei ollut vielä kehittynyttä, mutta kaikki rikospaikoilta löydetyt näytteet oli kuitenkin säilötty tarkkaan. Vuonna 2005 näytteet tutkittiin uudelleen ja murhaaja löytyi.

Viranomaiset eivät halunneet Raderin tietävän heidän olevan jäljillä, joten he pyysivät hänen tyttärensä tietoja tämän yliopiston terveyskeskuksesta ja saivat hänen DNA:nsa.

Tyttären DNA sopi yhteen rikospaikalta löydetyn DNA:n kanssa ja poliisit tiesivät löytäneensä murhaajan.

Rader pidätettiin helmikuun 25. päivä 2005. Hän oli matkalla kotiin lounastamaan vaimonsa kanssa.

"Rakastan häntä edelleen"

Lopulta Rader tunnusti ja Rawson yritti keksiä, miten selvitä tapahtuneen kanssa. Heidän kirkkonsa pastori neuvoi kirjoittamaan isälle vankilaan.

– En lähettänyt kirjeitä BTK-kuristajalle. Puhuin kirjeissä isälleni, miehelle jonka kanssa olin elänyt ja rakastanut häntä 26 vuotta. Rakastan häntä edelleen. Rakastin tuntemaani miestä, en sitä psykopaattia.

Rawson eli lähes kymmenen vuotta kertomatta ihmisille, että hän oli BTK:n tytär.

– Olen masentunut, ahdistunut ja minulla on traumaperäinen stressihäiriö. Minulla oli perhe, aviomies ja terapeutti. Siltikin olin yksin. Kuulun hirveimpään kerhoon ikinä: sarjamurhaajien tyttäriin. Se syö minua sisältäpäin, koska tällaista asiaa pitää piilotella ja hävetä.

Rawson halusi kertoa kokemuksensa julkisuuteen nyt, koska hän haluaa ottaa tarinan hallinnan itselleen.

– Haluan kertoa tarinani ihmisille. Kävin läpi helvetin, mutta olen edelleen elossa, se on mahdollista muillekin. Älä koskaan luovuta.

Lue myös:

    Uusimmat