Mainos

Kadonneen Riinan seurassa liikkuneella pitkä rikoshistoria – jätti ladatun aseen ABC:lle katoamisen jälkeen

0:42

Toukokuussa kadonneen 19-vuotiaan Riina Mäkisen seurassa ollut kolmekymppinen mies on tuomittu ainakin kymmenistä eri rikoksista. Miehen taustalla on muun muassa lukuisia varkauksia, näpistyksiä, petoksia, rattijuopumuksia ja kulkuneuvon kuljettamisia oikeudetta.

Mies tuomittiin edellisen kerran vuodeksi vankilaan heinäkuun alussa. Hän on nyt istumassa tuomiotaan. Mies otettiin kiinni 11. toukokuuta, päivä Riinan katoamisen jälkeen Loviisasta Kuninkaantien ABC-asemalta.

Samasta paikasta löytyi vasta myöhemmin miehen käytössä ollut luvaton ase. Mies oli jättänyt pistoolin ladattuna ABC-aseman myymälään. Lippaassa oli neljä patruunaa. Tekonsa vuoksi mies tuomittiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ampuma-aserikoksesta.

Murtautui lukioon

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 33-vuotiaan miehen heinäkuussa yhteensä 26 rikoksesta, kuten rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksista, varkauksista, petoksista ja identiteettivarkaudesta. Osa rikoksista oli törkeitä.

Mies oli muun muassa murtautunut viime syksynä Sipoon lukioon ja varastanut sieltä useita tietokoneita. Vantaalla mies puolestaan murtautui tämän vuoden helmikuussa ravintolaan ja vei sieltä rahaa, alkoholia ja kannettavan tietokoneen.

Hyvinkäällä mies murtautui huhtikuussa kuolinpesän omistamaan kartanoon ja varasti sieltä omaisuutta yli 2000 euron arvosta.

Mies on myös ajanut autolla useita kertoja ilman siihen vaadittavaa ajo-oikeutta.

Identiteettivarkaudesta mies tuomittiin, koska hän tilasi toisen ihmisen nimissä vaatteita verkkokaupoista.

Varasti veneen ja trailerin

Riinan seurassa mies liikkui ainakin toukokuussa juuri ennen Riinan katoamista.

Kaksi päivää ennen Riinan katoamista mies murtautui Loviisan Vanhassakylässä sijaitsevaan mökkiin ja varasti sieltä omaisuutta, kuten petivaatteita, olutta ja vaatteita.

Mökistä varastettuja tavaroita ja oluttölkkejä on löydetty sittemmin maastosta, kun Riinaa on etsitty. Poliisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, oliko Riina miehen mukana, kun hän murtautui mökkiin.

Riina katoamispäivänä mies varasti Myrskylästä trailerin ja veneen, joiden yhteisarvo oli yli 10 000 euroa.

Vene ja traileri löytyivät myöhemmin metsästä vähän matkan päästä palaneesta autosta, jonka luona Riina nähtiin viimeisen kerran 10. toukokuuta. Tuolloin Riina oli miehen seurassa.

Miehen mukaan hän ei polttanut autoa tahallaan, vaan se syttyi tuleen metsässä, kun se jäi kiinni puun juurakkoon ja hän yritti saada autoa irti voimakkaasti kaasuttamalla. Autossa oli lukuisa määrä patruunoita, jotka räjähtivät palossa. Autopalon takia mies tuomittiin varomattomasta käsittelystä.

Riina lähti riidan jälkeen

Miehen ja Riina tiet erkanivat miehen kertomuksen mukaan juuri palaneen auton luona. Mies on kertonut poliisille, että heille tuli riitaa, jonka jälkeen Riina lähti kävelemään auton luota heidän tulosuuntaan. Sen jälkeen Riinasta ei ole mitään havaintoja.

Mies puolestaan jäi poliisille kiinni päivä autopalon jälkeen, torstaina 11. toukokuuta. Mies näpisti tuolloin Kuninkaantien ABC-asemalta karkkia, ja jäi kiinni, minkä vuoksi poliisi tavoitti hänet.

Miestä on kuulusteltu Riinan katoamiseen liittyen, mutta hänen ei epäillä olevan osallinen siihen.

– Häntä ei ole kuultu rikoksesta epäiltynä katoamiseen liittyen. Hän on kuulusteluissa kertonut erittäin paljonkin tapahtumista. Hän on huolissaan siitä missä Riina on, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe Helsingin poliisista on kertonut aiemmin MTV:lle.

Kaksi tuomiota kuukauden sisään

Mies on tuomittu lukuisia kertoja aiemminkin ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tuomiot ovat tulleet samantyyppisistä teoista, eli omaisuus-, liikenne- ja huumausainerikoksista.

Juuri ennen Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiota, mies sai Helsingin käräjäoikeudesta vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomion. Tuomio annettiin kesäkuun lopussa.

Tuolloin mies tuomittiin yhteensä 60 eri rikoksesta, kuten varkauksista, huumausaineen käyttörikoksista, rattijuopumuksista ja liikenneturvallisuuden vaarantamisista. Teot ovat tapahtuneet syksyn 2015 ja kevään 2017 välillä.

Poliisi ei ole kertonut tarkemmin miehen ja Riinan väleistä, mutta tiettävästi he olivat kavereita keskenään.

Riinaa on etsitty koko kesän ajan erityisesti vapaaehtoisvoimin Loviisan Vanhankylän metsistä katoamispaikan läheltä, mutta toistaiseksi hänestä ei ole havaintoja. Maastosta on löytynyt joitakin Riinalle kuuluneita tavaroita, kuten hiuslakkapullo.

Poliisi aikoo järjestää etsinnät maastossa elokuussa ja vapaaehtoiset jatkavat säännöllisesti omia etsintöjään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.