Mainos

Kaapo Kakon taustalla NHL:ään isosti vaikuttava tekijä – ”Ihmiset tuntuvat unohtavan sen”

3:45
Näin Kakkoa ja Hughesia on vertailtu.

NHL:n varausasetelmia arvioitaessa on nostettu usein esiin se, että Jack Hughes on keskushyökkääjä ja Kaapo Kakko pelaa laidassa. New York Islandersin pelaajatarkkailun johtaja Veli-Pekka Kautonen ​​​​​​​muistuttaa kuitenkin Kakon taustasta.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!

Kakko on uransa ensimmäisissä jääkiekon aikuisten MM-kisoissa mättänyt toistaiseksi viisi maalia, jotka syntyivät kahteen ensimmäiseen otteluun. Radio Novan asiantuntija-kommentaattorina MM-kisoissa Kautonen myöntää yllättyneensä 18-vuotiaan NHL-lupauksen huikaisevista esityksistä Slovakiassa.

– Kyllähän minä valehtelisin, jos sanoisin, etteivät ne ole yllättäneet. Vaikka pojan potentiaali on tiedossa ja varsinkin se, miten nousujohteista koko kausi on ollut kaksikymppisten ratkaisumaalista siihen, miten hän pelasi TPS:ssä, niin nämä ovat kuitenkin astetta kovemmat karkelot.

– Hän on yllättänyt sillä lailla positiivisesti, että noin kovalla tasolla pystyy vetämään, Kautonen sanoo MTV Urheilulle.

Kakko on osoittanut urallaan kyvyn ottaa aina uusi askel kovemmalle tasolle siirryttäessä.

– Se on hänen yksi ominaisuuksistaan, mutta se on samalla lailla muidenkin huippupelaajien ominaisuus. Katselin aikoinani Mikael Granlundia, ja kyllä näillä lahjakkailla kavereilla on korvien välikin eri tasolla kuin muilla.

– He aika nopeasti kalibroivat itsensä seuraavalle tasolle ja ymmärtävät sen seuraavan tason vaatimukset. Sopeutuminen käy vähän nopeammin kuin keskivertopelaajalta, Kautonen korostaa.

Nolla + nolla

Kakko on toistaiseksi osoittanut parempaa sopeutumista MM-tasolle kuin hänen kanssaan NHL:n ykkösvarauksen tittelistä taisteleva Yhdysvaltain Jack Hughes. Hughes on neljän pelin jälkeen yhä nollatehoilla, eikä ole muutenkaan erottunut kaukalossa.

Hughesin povataan kuitenkin olevan kesällä NHL:n ykkösvaraus. Kautosen mukaan on kuitenkin hiustenhalkomista arvioida, millä osa-alueilla hän on Kakkoa edellä.

– Hughes on tällä hetkellä ihan pienen napsun parempi luistelija, ja siihen hänen pelinsä paljon perustuukin. Kakko on kuitenkin koon puolesta laitojen vieressä tällä hetkellä parempi pelaaja, hän pystyy suojaamaan kiekkoa paremmin.

– Jos ajatellaan pelikäsitystä, mailatekniikkaa ja laukaisua, he ovat hyvin lähellä toisiaan. Isoja eroja ei saa aikaiseksi.

– On helpoin asia sanoa, että toinen on isompi ja toinen pienempi, mutta mitä se sitten merkitsee nykypäivän NHL:ssä, jossa luistelu korostuu ja kiekollinen peli ja mailan koukkiminen on jäänyt koko ajan vähemmälle? On jokaisen arviovan itse pääteltävissä, kuinka iso merkitys sillä on, Kautonen sanailee.

Kansallisuus ja pelipaikka puntarissa?

Esiin on nostettu paljon sitäkin, että Hughes on amerikkalainen ja pelaa keskushyökkääjänä.

Näiden seikkojen povataan kääntävän kelkkaa kimurantissa varaustaistelussa hänen puolelleen.

– Nämä ovat näitä juttuja. Voi miettiä, mitä on, kun toinen puhuu parempaa englantia ja toinen ei. Loppuviimein millään muulla ei ole kuitenkaan väliä kuin sillä, miten hyvä jääkiekkoilija sinä olet, Kautonen aloittaa ja jatkaa painokkaasti:

– Sentteri-laituri-asetelma on asiallinen kysymys ja validi pointti. Ihmiset tuntuvat kuitenkin unohtavan sen, että Kakko on pelannut hyvin ison osan elämästään sentterinä. On tavallaan katsomaton kortti, mitä tapahtuisi, jos hänet nyt laitettaisiin sentteriksi.

Granlundin esimerkki

Kautonen hakee Kakolle vertailukohtaa nykyisin Nashville Predatorsia NHL:ssä edustavasta Mikael Granlundista.

– Granlund on hyvä esimerkki myös siitä, että hän pystyy pelaamaan molempia paikkoja – sentteriä ja laitaa – ja on pelannut ammattilaisena niin Suomessa kuin NHL:ssä. Se ei ole niin yksinkertainen juttu, että Hughes on sentteri ja Kakko laituri, ja se tarkoittaa automaattisesti sijoja 1 ja 2.

– Kyllä sillä joukkueella, joka varaa Kakon, on siitä tieto, että tämä jätkä pystyy pelaamaan tarvittaessa keskellä ja on pelannutkin. Muun muassa kaksikymppisten maajoukkueessa olen nähnyt hänen pelaavan tänä vuonna keskellä joitain pelejä, Kautonen naulaa.

Kakko valmis NHL:ään jo nyt

Seurat pyrkivät NHL-varausten kohdalla arvioimaan kuumeisesti näiden potentiaalia: sitä, miten hyviä pelaajat voivat jonain päivänä omalla huipullaan olla. Tämä puntarointi mutkistaa myös Hughes–Kakko-kaksintaistelua.

– Potentiaalin arvioiminen on juuri se, mitä tässä yritetään tehdä omistamatta kristallipalloa. Se tekee tästä tilanteesta mielenkiintoisen, ja tässä on kuitenkin positiivinen ongelma käsillä.

Molemmilla tulee olemaan aivan mahtava ura. Kumpi sitten tekee loppuviimein paremman uran ja millä se mitataan? Onko se pelkästään tehopisteet? Siihenkin vaikuttaa niin monta asiaa, loukkaantumiset ja moni juttu.

– Lähtökohtaisestihan molemmat tulevat olemaan oman joukkueensa kantavia voimia vuosikymmenen ja pidemmänkin ajan, jos vain pysyvät terveenä. Kumpikin on äärettömän hyvien taitojen lisäksi varustettu todella kovalla kilpailuvietillä ja halulla olla ratkaiseva pelaaja.

– Ne ovat juttuja, joita sinulle ei kukaan valmentaja opeta. Ne ominaisuudet joko ovat sinun kropassa sisällä tai eivät ole. Näillä molemmilla on, ja se ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin hyviä asioita tulevaisuuden kannalta.

Kautonen arvioi, että Kakko on valmis hyppäämään NHL:ään heti ensi kaudeksi.

– Kyllä sen ovat nämäkin pelit jo todistaneet. Tuohon yksi kolmen–neljän kuukauden laadukas kesä, niin nuori poika tulee entistä vahvemmaksi ja nopeammaksi. Kyllä hän on valmis ensi vuonna jo pelaamaan, Kautonen summaa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja