Kaaos repesi Hongkongin keskustassa: Mielenosoittajat heittelivät polttopulloja – poliisi ampui kyynelkaasulla ja vesitykeillä

Hongkongin kolmisen kuukautta jatkunut protestiliike ei näytä laantuvan, vaikka itsehallintoalueen poliisi oli aiemmin kieltänyt mielenosoittajia kokoontumasta. Tänään kymmenettuhannet protestoijat ovat vyöryneet jälleen kaupungin kaduille.

Mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi Hongkongin aluehallinnon rakennuksen ulkopuolella kaupungin keskustassa, kun tuhannet mielenosoittajat ympäröivät poliisin suojaaman rakennuksen.

Poliisi ryhtyi voimatoimiin ampumalla tuhansien mielenosoittajien joukkoa kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Väkivalta ei jäänyt yksipuoliseksi, sillä uutistoimisto AFP:n mukaan osa mielenosoittajista heitteli poliisia muun muassa kivillä. Mielenosoittajat myös tähtäilivät poliiseja laserosoittimilla.

Hongkongilaisen sanomalehden South China Morning Postin mukaan mielenosoittajat ovat heitelleet polttopulloja sekä tiiliskiviä.

Lehden mukaan poliisi on saanut hallintorakennuksen edustan jälleen haltuunsa. Mielenosoittajien kerrottiin aiemmin murtautuneen hallintorakennusta ympäröivän barrikadin läpi, mutta poliisi ajoi väkijoukon takaisin kyynelkaasulla.

13. levoton viikonloppu

Mielenosoitukset jatkuvat nyt jo 13:tta viikonloppua putkeen. Alun perin kiistellystä luovutuslaista alkaneet mielenosoitukset ovat viikkojen varrella kasvaneet laajemmaksi aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastaiseksi protestiliikkeeksi.

Viime viikonlopun mielenosoituksissa nähtiin väkivaltaisia yhteenottoja virkavallan ja protestoijien välillä. Lähes tuhat ihmistä on pidätetty mielenosoitusten vuoksi kesäkuusta lähtien.

Hongkongilaiset ovat myös kiertäneet mielenosoituskieltoa muun muassa kantamalla ristejä, sillä uskonnollisia kokoontumisia koskee Hongkongissa löyhempi lainsäädäntö kuin poliittisia mielenosoituksia. Protestoijat järjestivät myös yhteisiä "shoppailuretkiä" keskustaan. 

Lue myös:

    Uusimmat