Mainos

Käännytystä säilössä odottava irakilainen suurperhe tekee uuden turvapaikkahakemuksen

Seitsenlapsinen irakilaisperhe on päättänyt tehdä uuden turvapaikkahakemuksen, kertoo perheen kanssa tekemisissä oleva vapaaehtoistyöntekijä.

Perhe on ollut Joutsenon säilöönottokeskuksessa odottamassa käännytystä. Korkein hallinto-oikeus päätti eilen, ettei se myönnä perheelle valituslupaa eli ensimmäisen hakemuksen valituspolku on käyty loppuun.

Uuden hakemuksen voi tehdä, mikäli sen tekee uusilla turvapaikka-asiaan vaikuttavilla perusteilla, joita ei ole käsitelty ensimmäisessä hakemuksessa.

Vapaaehtoistyöntekijä tai perhettä aiemmin edustanut lakimies eivät tiedä, aiotaanko perhe pitää edelleen säilössä. Perhe ei ollut vielä tänään iltapäivällä ottanut yhteyttä lakimieheen.

Lakimiehen mukaan yleisellä tasolla säilöönottopäätöksen luonne on sellainen, että se pitää purkaa heti, kun sen perusteet eivät täyty.

- Jos esimerkiksi uudessa hakemuksessa on selvästi uusia perusteita, joita täytyy tutkia.

Vapaaehtoistyöntekijän mukaan perhe oli edelleen Joutsenossa, kun hän oli heihin yhteydessä aiemmin tänään.

- Jos media ei olisi kiinnittänyt tapaukseen huomiota, uskon että perhe olisi jo Irakissa, vapaaehtoistyöntekijä kommentoi perheen tilannetta.

Hakemuksia ei voi tehdä loputtomiin

Lakimiehen mukaan ulkomaalaislaissa on kohtia, joiden mukaan uusintahakemus voidaan ratkaista hyvinkin nopeasti tai jättää jopa tutkimatta. Viranomaisen on joka tapauksessa arvioitava, tutkitaanko hakemus vai jätetäänkö se tutkimatta.

- Jos viranomainen katsoo, että hakemuksessa ei ole uusia asiaan vaikuttavia perusteita, voidaan tehdä tutkimattajättämispäätös, mikä taas sisältää käytännössä uuden käännytyspäätöksen.

Jos viranomainen päättää jättää uusintahakemuksen tutkimatta, päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen. Samalla voi pyytää tuomioistuimelta käännytykselle täytäntöönpanokieltoa, kunnes valitus on saatu ratkaistua. Käytännössä käännytystä ei laiteta toimeen ennen kuin tuomioistuin antaa ratkaisunsa täytäntöönpanokiellosta.

Lakimiehen mukaan käännytystä ei voi Suomessa pitkittää loputtomiin tekemällä uusintahakemuksia.

- Silloin jos kyseessä on toinen uusintahakemus, eli tavallaan kolmas turvapaikkahakemus, se ei enää estä aiemman päätöksen täytäntöönpanoa.

Lakimies tai vapaaehtoistyötä tekevä eivät halua asian arkaluonteisuuden vuoksi nimeään julkisuuteen.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.