Jymyilmoitus: Moninkertainen maailmanmestari alkaa käyttää dopingia – "Ajattelemme, että kyse on elämästä ja kuolemasta"

Uinnin kolminkertainen maailmanmestari James Magnussen, 32, ryhtyy käyttämään dopingia. Australialainen on sopinut kilpailemisesta dopingaineet sallivissa Enhanced Games -urheilukisoissa, joissa hän yrittää uida maailmanennätyksen alittavan ajan.

Magnussen päätti kilpauinti-uransa vuonna 2019, mutta nyt mies on motivoitunut hyppäämään jälleen altaaseen – dopingin ryydittämänä ja rahan kannustamana.

Dopingaineet sallivan Enhanced Gamesin, "tehostettujen kilpailujen", on määrä käynnistyä joulukuussa. Australialaisen liikemiehen Aron D'Souzan vuonna 2023 perustama Enhanced Games tiedotti torstaina Magnussen hyväksyneen haasteen kilpailla organisaation ensimmäisissä kisoissa. Australialainen tavoittelee miljoonaa dollaria, jonka hän saisi 50 metrin vapaauinnin maailmanennätysajasta.

Magnussenilla on siinä dopinginkin voimin kova tehtävä. ME on brasilialaisen César Cielon 20,91, jonka hän teki superpukujen aikana joulukuussa 2009. Kukaan ei ole sittemmin alittanut 21 sekuntia.

Magnussen uhosi BBC:n mukaan rikkovansa maailmanennätyksen "täyteen doupattuna". Virallista maailmanennätystä hän ei tosin tulisi siltikään saamaan, koska Enhanced Gamesilla ei ole dopingtestausta, vaan päinvastoin se sallii D:n.

"Mitä tekisit miljoonasta taalasta?"

Magnussen perusteli, että hänen osallistumisessaan on kyse rahasta. Hän sanoi palkinnon voivan auttaa häntä elämässään.

– Tiedättekö, kun istut pubissa ja kysyt: "Mitä tekisit miljoonasta taalasta?" Minä yrittäisin rikkoa maailmanennätyksen, hän kertoi News.com.au-uutissivuston mukaan.

– Lopettaneilla urheilijoilla ei ole tällaisia mahdollisuuksia joka päivä.

Magnussen pohti, että "historian perusteella" hänellä olisi nykyisessä 32 vuoden iässään urheilullinen huippujaksonsa jo takana.

– Enhanced Games sanoo, ettei ole. Otetaan selvää.

"Haluan nähdä maailman nopeimmat urheilijat"

Magnussen sanoi myös urheilun olevan viihdettä.

– Joskus otamme urheilun liian vakavasti ja ajattelemme, että kyse on elämästä ja kuolemasta.

– Urheilussa on kyse viihteestä. Haluan nähdä maailman nopeimmat urheilijat, tähän asti he ovat olleet olympialaisissa.

Magnussen vakuutti, ettei hän olisi ryhtynyt tällaiseen huippu-urallaan. Hänellä on hänen sanojensa mukaan vanha maineensa ja perintönsä puhtaana urheilijana, mutta nyt on kyse uudesta projektista.

"Urheilija, jota emme ole ennen nähneet"

Enhanced Gamesin on kritisoitu vaarantavan urheilijoiden terveyden, olkoonkin että sen urheilijoille on tarkoitus tehdä laajat terveystarkastukset, joiden avulla pyritään selvittämään terveysriskien mahdollisuutta.

Magnussen väitti, että olympiaurheilijat, etenkin Australiassa, olisivat varsin tietoisia siitä, että suorituskykyä parannetaan muissa maissa ja että pelikenttä ei ole kansainvälisesti tasapuolinen.

– Haluan mennä Amerikkaan, saada oikeat neuvot ja ottaa oikeat tuotteet.

Magnussen aikoo dokumentoida aineiden käytön videomuodossa. Hän virkkoi näyttävänsä, miten "luodaan urheilija, jota emme ole ennen nähneet".

Magnussen aikoo kuitenkin olla "huolellinen" ja doupata "turvallisesti", ettei tärvelisi kehoaan. 

– Miljoona dollaria on kiva juttu vuonna 2024, mutta mitä se tarkoittaa, kun olen 60–80-vuotias? 

Magnussen voitti huippu-urallaan kaksi maailmanmestaruutta 100 metrin vapaauinnissa ja yhden maailmanmestaruuden 4×100 metrin vapaauintiviestissä. Plakkariin kertyi myös kaksi MM-hopeaa ja olympialaisista yksi hopea sekä kaksi pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat