Juuri värvättyjä venäläisiä palaa nyt kotiin arkussa – jopa Kremlin tukijoiden keskuudessa epäilykset heräävät

Venäläinen riippumaton uutismedia Moscow Times kertoo Venäjän ”osittaisessa liikekannallepanossa” värvättyjä sotilaita kuolleen jo taisteluissa Ukrainassa.

Lehden mukaan kuolleiden joukossa on muun muassa pietarilainen asianajaja ja kolme Krasnojarskista kotoisin olevaa miestä, jotka kaikki oli värvätty vasta kymmenen päivää ennen kuolemaansa.

Venäläisessä sosiaalisessa mediassa on herännyt ihmettelyä siitä, miksi miehet on lähetetty rintamalle ilman kunnon koulutusta.

Presidentti Vladimir Putin on väittänyt useasti, että kaikille värvätyille tarjotaan 5–15 päivän koulutusta ja mahdollista lisäkoulutusta.

Myös Tsheljabinskin viranomaiset vahvistivat torstaina viiden alueelta värvätyn miehen kuolleen.

Kuvernööri Alexei Teksler julkaisi surunvalittelunsa venäläisessä sosiaalisen median palvelussa Vkontaktessa, mutta julkaisu keräsi paljon ihmetteleviä ja kriittisiäkin kommentteja.

–  Voisiko Teksler ehkä tarkistaa, miten nämä pojat päätyivät etulinjaan vain viikossa, ja kuolivat ilman koulutusta tai vaadittavia tarvikkeita? kysyi käyttäjä nimeltä Anyuta Stepanova vastauksena julkaisuun.

Tsheljabinskin viranomaiset eivät vahvistaneet kuolleiden henkilöllisyyksiä, mikä aiheutti paniikkia värvättyjen omaisten keskuudessa, Moscow Times kertoo.

Moskovan kaupungin korkea-arvoinen virkamies kuoli taisteiluissa

Myös Kremlille lojaalien ryhmien keskuudessa on herännyt huolta värväyksistä.

Venäjän valtion kontrolloiman RT-median apulaistoimituspäällikkö Natalya Loseva kertoi torstaina, että Moskovan kaupungin entinen osastojohtaja Alexei Martynovin oli kuollut 17 päivää värväyksensä jälkeen.

– Hänellä ei ollut yhtään taistelukokemusta. Hänet lähetettiin etulinjaan vain päiviä värväyksen jälkeen, Loseva kirjoitti Telegramissa.

– Asevoimien viranomaiset, nyt ei ole aika valehdella.

Poikkeuksellinen sotavideo leviää somessa: venäläinen jalkaväen taisteluajoneuvo antautuu Ukrainan joukoille Hersonin alueella 1:33
Poikkeuksellinen sotavideo leviää somessa: venäläinen jalkaväen taisteluajoneuvo antautuu Ukrainan joukoille Hersonin alueella

Putin sanoi tällä viikolla Venäjän värvänneen 222 000 miestä ”osittaisen liikekannallepanon” aikana. Hän myös ilmoitti sen päättyvän tulevien viikkojen aikana.

Moscow Times arvioi, että liikekannallepanossa värvättyjä on kuollut enemmän kuin venäläisviranomaiset vahvistavat.

Myös yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) on aiemmin kertonut raporteista, joiden mukaan vastavärvättyjä venäläisiä on kaatunut tai antautunut Ukrainassa.

Katso myös: Miten Venäjän johto suhtautuu kehnoon rintamamenestykseen? Haastattelussa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Miten Venäjän johto suhtautuu kehnoon rintamamenestykseen? 9:32

Lue myös:

    Uusimmat