Järistyksen ytimessä Samoksen saarella kuusi ilmoituksen tehnyttä suomalaismatkaajaa – suurlähetystö: "Ei tiedossa suomalaisvahinkoja"

Egeanmerellä Samosin saaren läheisyydessä on tapahtunut voimakas maanjäristys. Alueella on joitakin suomalaismatkaajia.

Voimakas järistys on tuntunut sekä Turkissa että Kreikassa, jossa maa vapisi pääkaupunki Ateenassa saakka noin 300 kilometrin päässä sen keskuksesta.

Suomen Ateenan-suurlähetystön päällikön sijainen Sampo Saarinen kertoo tunteneensa itsekin järistyksen kotonaan Ateenassa.

– Järistys tapahtui vähän vaille kaksi [paikallista aikaa]. Muutaman sekunnin ajan tunsin heiluntaa, Saarinen kertoo.

Ateenassa asti tuhoja ei ilmeisesti ole syntynyt. Kaikkialla muualla Kreikassa asiat eivät ole yhtä hyvin.

Samoksen saarelta lähellä järistyksen keskipistettä on raportoitu rakennusten ja muun infrastruktuurin tuhoja. Ainakin kahdeksan ihmistä on loukkaantunut saarella.

– Ilmeisesti Turkin puolella on vahinkoja syntynyt enemmän, Saarinen sanoo.

Suurlähetystö yhteydessä suomalaisiin

Matkustustusilmoitusten perusteella Kreikassa matkaavia suomalaisia on kuusisataa, Saarinen kertoo. Todellinen määrä lienee suurempi.

Samoksen saarella suomalaisia matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia on kuusi.

– Heihin on suurlähetystö ollut yhteydessä. Osan olemme tavoittaneet puhelimellakin. Tällä hetkellä tiedossa ei ole suomalaisvahinkoja.

Toistaiseksi on vaikea arvioida, kuinka pahoja vahinkoja järistys on aiheuttanut. Saarinen muistuttaa kuitenkin järistyksen olleen poikkeuksellisen voimakas, lähes seitsemän Richterin asteikolla.

– En usko, että tällä kertaa Kreikkaan tulee erityisen mittavia tuhoja, Saarinen arvelee.

– Sen verran olemme saaneet tietoja alueilta, että kyseessä on lähinnä rakennusten tuhoja ja loukkaantuneita Kreikan puolelta todennäköisesti. Toki tiedot tarkentuvat tässä illan mittaan.

Video: Järistys nostatti pienen tsunamin – vesi tulvii kaduille

Maanjäristyksen aiheuttaman tsunamin vesimassat vellovat kaduilla – sataman veneet lähtivät hetkeä ennen itsestään liikkeelle 0:55

Lue myös:

    Uusimmat