Juolukka on vuoden 2001 luonnonmarja

Arktiset Aromit ry. on valinnut vuoden 2001 luonnonmarjaksi juolukan, jonka sato kypsyy näinä aikoina koko maassa. Vuoden luonnonmarjan valinnalla Arktiset Aromit haluaa edistää luonnonmarjojen käyttöä. Juolukan (Vaccinium uliginosum) marjat ovat melko mauttomia vähäisen hedelmä- ja sokeripitoisuuden vuoksi. Vaikka juolukassa onkin mustikkaa vähemmän väriä ja makua, on siinä kuitenkin enemmän C-vitamiinia. Kivennäis- ja hivenainepitoisuudet ovat yleensä suurempia kuin puolukassa. Juolukkaa voi syödä sellaisenaan tai käyttää mustikan tavoin leivontaan, kiisseleihin ja säilöntään.

Juolukka on vähän hyödynnetty luonnonmarja, jota kansan keskuudessa on aikoinaan pidetty jopa myrkyllisenä. Viime aikoina on käynyt ilmi, että juolukka onkin terveysvaikutteinen luonnonanti. Antioksidantteja juolukka sisältää erittäin runsaasti. Flavonoideista yhtä tehokkainta, kversetiiniä juolukka sisältää enemmän kuin muut marjat. Kuopion yliopiston tutkimusten mukaan juolukka sisältää kversetiiniä noin 16 milligrammaa sadassa grammassa tuoretta marjaa. Lähimmäksi juolukkaa yltävät puolukka ja karpalo.

Puolukka-aika häämöttää

Tällä hetkellä Pohjois-Suomessa kerätään mustikkaa. Elo-syyskuun vaihteessa käynnistyy kypsän puolukan kaupallinen osto. Arktiset Aromit arvioi, että puolukkaa tulee kohtuullisen hyvin kautta Suomen.

(MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja