Euroopan komission puheenjohtaja Juncker vakavana: “Britannian sopimukseton EU-ero on hyvin mahdollinen”

7:08
Video: Oletko kärryillä? Pertti Salolainen vääntää rautalangasta, mitä suomalaisten tulisi tietää brexitistä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi keskiviikkona Strasbourgissa, että sopimuksettoman brexitin mahdollisuus on edelleen todellinen.

Euroopan parlamentissa pitämässään puheessaan Juncker totesi Britannian pääministerin Boris Johnsonin kertoneen maanantaina, että maa haluaa siirtymäajan.

Johnson oli kuitenkin myös sanonut, että maa eroaa lokakuun 31. päivä sopimuksella tai ilman.

Juncker toisti edelleen julkisen vaatimuksensa, että Britannian on esitettävä realistisia ehdotuksia Irlannin backstop-päätöksen tilalle.

– En ole kiintynyt Irlannin backstop-päätökseen, Juncker totesi.

Irlannin backstop-päätöksellä on pyritty varmistamaan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajan toimivuus, jotta alueella vältytään levottomuuksilta.

Sopimukseton ero ei poista ongelmia

Suomen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) toisti myös Junckerin sanoman omalla puheenvuorollaan Euroopan parlamentissa. Tuppuraisen mielestä sopimukseton EU-ero on melko todennäköinen.

Monet EU:n lainsäätäjät ovat varoittaneet sopimuksettomasta brexitistä. Parlamentin on määrä hyväksyä myöhemmin keskiviikkona päätöslauselma, jossa annetaan Britannialle lisäaikaa sopia eron ehdoista.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier totesi, ettei sopimukseton brexit ratkaise EU-kansalaisten oikeuksiin tai Irlannin rajaan liittyviä kysymyksiä.

– Jos Britannia jättää EU:n ilman sopimusta, mitkään kysymykset eivät katoa, vaan säilyvät edelleen, Barnier totesi. 

Juttua korjattu 18.9. kello 13.53: Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että Boris Johnson on Britannian ulkoministeri. Johnson on Britannian pääministeri.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja