Mainos

EU-johto elvyttää vuoropuhelua Venäjän kanssa: Juncker tapaa Putinin Pietarissa kesäkuussa

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kesäkuussa Pietarissa. EU-instituutioiden johto ei ole vieraillut Venäjällä Ukrainan kriisin kärjistymisen jälkeen.  

Komission päätiedottaja Margaritis Schinas vahvisti maanantaina, että Jean-Claude Junckerin matka Pietarin talousfoorumiin toteutuu. Hän ei vielä kertonut, aikooko Juncker tavata presidentti Vladimir Putinin kahdenvälisesti. 

– Juncker käyttää tilaisuuden hyväkseen kertoakseen Venäjän johdolle ja laajalle yleisölle EU:n näkökulman EU:n ja Venäjän suhteiden nykytilaan, Schinas sanoi toimittajille Brysselissä.

Vierailu on herättänyt EU:ssa kritiikkiä, sillä se ajoittuu herkkään saumaan. Pietarin talousfoorumi järjestetään 16.–18. kesäkuuta. EU-maiden on määrä päättää Venäjän vastaisten talouspakotteiden jatkosta viimeistään kesäkuun lopun huippukokouksessa. 

Pakotteiden odotetaan jatkuvan, sillä ne on sidottu Minskin rauhansopimuksen täyteen toteutumiseen. Sopimuksen toimeenpano on yhä pahasti jumissa. 

Venäjä päätti äskettäin jatkaa omia vastatoimiaan eli länsimaisten elintarvikkeiden tuontikieltoja ensi vuoden loppuun saakka. 

1:34

"Valikoivaa vuoropuhelua"

Komission tiedottajan mukaan Junckerin vierailu ei ole ristiriidassa EU:n pakotelinjausten kanssa. Visiitti kertoo siitä, että EU pyrkii pakotteiden rinnalla elvyttämään dialogia Venäjän kanssa. 

Junckerin vierailu on herättänyt närkästystä etenkin Baltian maissa.

– Kreml käyttää tapaamisia luodakseen mielikuvan normaaleista suhteista ja yleensä myös välittää tämän mielikuvan omalle kansalleen, sanoi Liettuan ulkoministeri Linas Linkevicius Politico-verkkolehdelle. 

EU:n ulkoministerit sopivat keväällä "valikoivasta vuoropuhelusta", jota voidaan harjoittaa Venäjän kanssa esimerkiksi Syyrian sotaan ja terrorismin torjuntaan liittyvissä neuvotteluissa. Keskusteluyhteyttä pyritään ylläpitämään myös arktisissa kysymyksissä. 

Vaikka EU-instituutioiden johto on pidättäytynyt Venäjän-vierailuista, useiden jäsenmaiden johtajat ovat Suomen valtiojohdon tavoin vierailleet Venäjällä Ukrainan kriisin aikana. Korkean tason vierailuja on kuitenkin ollut selvästi vähemmän kuin ennen kriisin puhkeamista.  

2:19

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.