Julkkikset viihtyvät Hangon vierassatamassa - ei erikoiskohtelua

Suomen eteläisimmässä kaupungissa eletään vilkasta aikaa. Hanko täyttyy suven mittaan etenkin venekansasta. Itämeren Portin satamakapteeni kertoo, miten kesä on sujunut myös tunnettujen ihmisten suosimassa koti- ja vierassatamassa.

Purje- ja moottoriveneet kelluvat laineilla siisteissä riveissä paraatipaikalla Smultrongrundet-luodolla. Vapaita paikkoja on vain muutama. Osakaspohjaisessa koti- ja vierassatamassa käy vilske juhannuksesta heinäkuun loppuun.

Jos tilaa löytyy, kuka tahansa voi ankkuroitua maksua vastaan 160-paikkaiseen satamaan. Etuoikeus paikkoihin on kuitenkin luonnollisesti osakkailla.

− Yksi taitaa olla tällä hetkellä myynnissä. Ne ovat todella haluttuja, satamakapteeni Niklas Schröder kertoo.

Tunnettuja kasvoja kesä-Hangossa

Veneilijöiden ydinjoukko koostuu ihmisistä, jotka palaavat Hankoon kesästä toiseen. Merellinen kaupunki vetää puoleensa väkeä aina ulkomaita myötä.

− Saksalaisia, ruotsalaisia, eestiläisiä ja venäläisiä, Schröder luettelee.

Hanko on myös tunnetusti Kimi Räikkösen ja Teemu Selänteen kaltaisten, hulppeisiin veneisiin mieltyneiden tähtien suosiossa. Sataman vieraiden henkilöllisyyksillä Schröder ei silti lähde mässäilemään. Tunnetut kasvot sijoittuvat veneineen muiden sekaan.

− Samat säännöt pelaavat kaikille. Ei ole mitään erikoiskohtelua, vaikka olisi kuinka hieno tai rikas. Ei mitään punaisia mattoja vedetä, satamakapteeni kuittaa.

Ulkopuoliset pyrkivät satamaan

Hangon merellinen kesä huipentuu keskikesällä heinäkuussa, kun kaupungin valtaa ensin kolmipäiväinen purjehduskilpailu Hangon Regatta ja perään moottorivenetapahtuma Poker Run.

Etenkin Regatan imussa Hankoon on kokoontunut viime vuodet myös nuorta juhlakansaa. Itämeren Portissa ollaan tarkkoja, että Regatan lieveilmiöt pysyvät mantereen puolella.

− Meillä on aina rauhallista. Sataman säännöt ovat tarkat, ja satamahenkilökunta yrittää katsoa, että niitä toteutetaan, Schröder vakuuttaa.

Mielikuva villeistä venejuhlista elää silti sitkeänä. Regatan aikaan Itämeren Portin ja mantereen väliseen yhdysalukseen yrittää tämän tästä änkeä sataman ulkopuolista väkeä.

− Mitä nyt olen kuullut, siellä ollaan kaupiteltu sadalla eurolla (satamaan pääsyyn oikeuttavia) rannekkeita. Saavat olla mantereen puolella, satamakapteeni toteaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja