Julija Navalnaja puhui Euroopan parlamentille: "Mieheni ei koskaan saanut nähdä, kuinka kauniilta Venäjän tulevaisuus voi näyttää"

Julia Navalnaja puhuu Euroopan parlamentille – sai raikuvat aplodit saapuessaan 2:05
Julija Navalnaja piti puheen Euroopan parlamentissa.

Venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin leski Julija Navalnaja puhui tänään Euroopan parlamentille Strasbourgissa.

Navalnaja palasi puheensa alussa aikaan, jolloin hänen miehensä Aleksei Navalnyi yritettiin murhata Siperiasta tulleella lennolla vuonna 2020. Tämän jälkeen Navalnaja kertasi viime viikkojen tapahtumia miehensä kuoleman jälkeen. Hän kertoi siitä, kuinka häntä ja Navalnyin äitiä ei päästetty heti näkemään Navalnyin ruumista sekä Navalnyin ruumiin luovuttamisesta äidilleen.

– Putinin määräyksestä Alekseita kidutettiin kolme vuotta, Navalnaja sanoi parlamentille.

Navalnaja sanoi puheessaan myös, että hänen puolisonsa murha on osoitus Venäjän presidentin Vladimir Putinin pystymisestä mihin vain eikä tämän kanssa voi neuvotella.

– Putinin täytyy vastata, mitä hän on tehnyt Venäjälle, Ukrainalle ja Navalnyille. 

Navalnaja kehotti myös tutkimaan lakimiehiä ja rahoittajia, jotka auttavat Putinia ja liittolaisia piilottamaan rahaa.

Navalnaja sanoi myös, että Putinin voittamiseksi, on oltava innovatiivinen, kuten hänen aviomiehensä oli. Navalnyi keksi uusia keinoja vaikuttaa, ja hän myös onnistui välittämään vankileiriltä ideoita, jotka saivat Kremlin paniikkiin.

Keskiviikkona Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh julkaisi tiedon, milloin ja minne Navalnyi haudataan. Navalnaja totesi, ettei voi olla varma siitä, kuinka rauhallisesti miehensä hautajaisia vietetään. Tällä hän viittasi poliisin mahdollisiin pidätyksiin.

Ennen Navalnajan puhetta kuultiin Euroopan parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan alustuspuhe. 

Julia Navalnajan saapuessa Euroopan parlamenttin istuntosaliin europarlamentaarikot nousivat seisomaan ja aplodeeraamaan.

Navalnajan puheen jälkeen kuullaan yksi puheenvuoro jokaiselta parlamentin poliittiselta ryhmältä.

Navalnaja on sanonut jatkavansa kuolleen puolisonsa työtä. Hän sanoi pian Aleksei Navalnyin kuoleman jälkeen, että aikoo jatkaa taistelua Venäjän vapauden puolesta ja on kehottanut muita Navalnyin kannattajia tekemään samoin.

– Jatkan taistelua maamme vapauden puolesta. Tärkein asia, mitä voimme nyt tehdä Alekseille ja itsellemme, on jatkaa taistelemista, Navalnaja sanoi videolla pian puolisonsa kuoleman jälkeen.

Navalnaja on sanonut myös, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastuussa Navalnyin kuolemasta. Navalnyi kuoli toissa viikolla Siperiassa vankileirillä.

"Rikollisjoukkoa" vastaan taisteltava talousrikostutkimuksella

Navalnaja varoitti lisäksi, ettei Putinia voi vahingoittaa sanktioilla, jotka perustuvat moraaliin tai sääntöihin. Hänen mukaansa Euroopan parlamentin on taisteltava "tätä rikollisjoukkoa vastaan" talousrikostutkimuksella diplomaattisten toimien sijaan.

Navalnaja muistutti myös, että kymmenet miljoonat venäläiset vastustavat Putinia, eikä heitä saa rangaista.

Navalnajan mukaan Putinin on jouduttava vastuuseen siitä, mitä hän on tehnyt Venäjälle, Ukrainalle ja Aleksei Navalnyille.

–  Aviomieheni ei koskaan saanut nähdä, kuinka kauniilta Venäjän tulevaisuus voi näyttää, mutta meidän täytyy nähdä se. Teen kaikkeni sen eteen, että se unelma toteutuu, Navalnaja päätti puheensa.

Parlamentti osoitti jälleen suosiotaan seisten.

Ruumiin luovuttaminen kesti

Jarmysh kertoi lauantaina, että Navalnyin ruumis on luovutettu tämän äidille. Ruumis luovutettiin yli viikko sen jälkeen, kun Navalnyi oli kuollut vankileirillä Siperiassa. 

Navalnyin tukijoiden mielestä viranomaiset hidastelivat tarkoituksella ruumiin luovuttamista, jotta Navalnyin kuolinsyytä ei saataisi selville.

Niin Jarmysh kuin Navalnyin leski Julija Navalnaja ovat sanoneet, että Navalnyi murhattiin. Navalnyin vankilaolojen on kerrottu olleen erittäin rankat.

Navalnyi oli nyky-Venäjän tunnetuin poliittinen vanki. Hän kärsi leirillä 19 vuoden tuomiotaan.

28.2.2024 Juttua korjattu: Julija Navalnaja puhuu parlamentille Strasbourgissa, ei Brysselissä. Korjattu: Korjattu jutun 1.lause: Brysselissä po. Strasbourgissa.

Lue myös:

    Uusimmat