Juhannuksen helteet saattavatkin jäädä haaveeksi – meteorologi huokaisee helpotuksesta, kun juhannus on ohi

Juhannuksen sää on monelle suomalaisella vuoden suurimpia meteorologia kysymyksiä. Ja tähän epätietoisuuteen moni pyrkii löytämään vastauksen jo viikkoja etukäteen.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että kymmenen päivää ei ole päiväkohtaisen sään ennustamisen rajoissa, mutta viiden päivän kohdalla päivän sään ennustaminen alkaa olla mahdollista.

MTV Uutisten ennuste tulee yltämään juhannukseen ensimmäisen kerran sunnuntaina. Ennuste tulee kuitenkin sen jälkeen varmasti liikkumaan suuntaan tai toiseen.

– Tiistaina–keskiviikkona alkaa olla jo aika hyvä ennuste, Rintaniemi arvioi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Juhannuksen 1999 historiallisen lämmin sää 3:07

Juhannuksesta yleisesti lämmin

Jotain juhannuksen säästä voidaan kuitenkin sanoa suhteellisen varmasti. Vallalla tulee olemaan lounaisen puoleinen lämmin virtaus, jonka mukana liikkuu sadealueita. Helteisiin ei ylletä, mutta lämpötilat liikkuvat parinkymmenen asteen kummallakin puolen. Sateen alle jäävillä alueilla lämpötila on hieman viileämpi.

– Päätös juhannuksen vietosta kannattaa tehdä jo nyt. Ennuste tulee sateiden osalta muuttumaan, mutta todennäköisemmin omalle kohdalle osuu poutaa kuin sadetta, Rintaniemi arvioi.

Rintaniemi kuvaa juhannuksen päättymistä helpotuksen paikaksi meteorologille. Juhannusta edeltää koko kevään ajan erilaisia juhlapäiviä, joiden säät haluttaisiin tietää jo viikkoja, mieluiten kuukausia ennen H-hetkeä.

– Juhannus päättää vuoden tärkeiden sääpäivien putken. Seuraava on sitten joulu, Rintaniemi nauraa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


Viikonloppuna hellettä ja sateita

Vaikka juhannuksen lämpötiloista ei tarkkoja tietoja vielä ole, tulevasta viikonlopusta ennustetaan lämmintä. Sää lämpenee viikon loppuna eteläosassa hellelukemiin, ja sunnuntaina helteitä on myös maan keskiosassa.

Tulevalla viikolla myös sateet saapuvat Suomeen, viilentäen säitä paikallisesti, mutta virvoittaen hieman kuivunutta luontoa.

Tutustu viiden päivän ennusteeseen alla.


Lue myös:

    Uusimmat