Juhani Palmu: Olen tavallinen käsityöläinen

Maailmanmaineeseen perinnemaisemakuvauksellaan singonnut Juhani Palmu aloitti taidekauppansa myymällä teoksiaan ovelta ovelle. Hetkessä hänestä tuli kansainvälisesti arvostettu taidemaalari. Nyt mies kuvittaa Vanhaa testamenttia. Loppuviikosta Juhani Palmu matkustaa Leila Palmun kanssa Israelin auringon alle.

Juhani Palmu työskenteli 1970-luvulla Kemijärvellä uskonnonopettajana. Vuonna 1975 hän muutti Alahärmään ja alkoi kuvata pohjalaisia maisemia teoksissaan. Ensimmäinen näyttely järjestettiin Helsingissä jo seuraavana vuonna.

– Lopetin uskonnonopettajan työt, ja menestys oli välitön. Vanhat vuorineuvokset ja pankinjohtajat noteerasivat työni ja ostivat teoksiani.

Ennen Helsingin-näyttelyä taiteilija oli kiertänyt ovelta ovelle myymässä teoksiaan. Näyttely muutti tilanteen täysin: Palmu yllättyi siitä, että hänen kuvauksensa kansanperinteestä viehättivät ostajia.

– Tulin tietoisuuteen erilaisena taiteilijana. Sen jälkeen menestys jatkui kohtisuoraan ylöspäin, Palmu kertoo.

Helsingin jälkeen taiteilija valloitti Tukholman, Amsterdamin ja Pariisin. Sitten vuorossa olivat New York, Hollywood ja Hongkong. Pohjalaiset aiheet upposivat kansaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

– Ihmiset tunnistivat jotain, mitä he eivät olleet aikaisemmin nähneet. Eräs japanilainen kysyi, että miten aiheeni olivat niin suosittuja. Sanoin, että japanilaisetkin tunnistavat lumikattoiset kylät, Palmu selittää.

Leilan kanssa Israeliin

Menestyksen myötä puitteet muuttuivat. Palmu asui suurkaupunkien hienoimmissa hotelleissa, mutta taiteilija itse ei muuttunut.

– Olin tasapainossa alusta asti. Olin tavallinen näkijä ja tavallinen käsityöläinen ja tein sitä mitä tein. Edelleen olen tavallinen käsityöläinen.

Parhaillaan palmu kuvittaa Vanhaa testamenttia, ja sen vuoksi hän viettää paljon aikaa Israelissa. Seuraavalle Israelin-matkalle on tarkoitus lähteä loppuviikosta.

– Lähdemme Leilan kanssa Tel Aviviin, josta menemme Jaffaan, Palmu kertoo.

Alkuviikosta avioeroprosessin vuoksi käräjillä ollut kaksikko elää edelleen normaalia arkielämää. Kyseessä oli Palmun mukaan hätähuuto, joka muodostui sellaiseksi kuin muodostui.

– Saatiin kaikki sovittua, enkä syytä Leilaa mistään. Se oli jotain sekoilua. Arkipäivän elämässämme ei ole ongelmaa, kyseessä on arkaluontoinen asia, josta en voi puhua.

Leila Palmu: Suomi jarruttaa Juhanin uraa!

Kolmen vuoden aikana Juhani Palmulle on tehty Leila Palmun mukaan kolme uskomattoman hyvää työtarjousta: Vanhan testamentin kuvituksen lisäksi hänelle on ehdotettu keramiikkatöitä Ranskassa Picasson ateljeessa sekä lasitöitä Italiassa.

– Paljoa enempää ei suomalainen taiteilija voi saada. Eikä Juhani ole edes ollut aktiivinen näiden asioiden suhteen. Häntä arvostetaan hyvin paljon kansainvälisellä tasolla.

Leila Palmu on ylpeä miehestään, mutta Suomelle hänellä on painavaa sanottavaa.

– Juhani ei pysty toteuttamaan töitä, koska velat painavat. Suomi jarruttaa Juhanin uraa. Suomen pitäisi tukea häntä ottamalla velat pois. Juhani jää elämään Suomen taidehistoriaan, pitäkää hänestä huolta vielä kun hän on elossa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja